Ανησυχία για νέους επικίνδυνους αερόσακους έχει προκαλέσει η είδηση ότι η εταιρία Τakata, η οποία κατασκεύαζε το φονικό εξάρτημα που τοποθετήθηκε σε εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, ενδέχεται να συνεχίζει να διοχετεύει στην αγορά ελλαττωματικούς αερόσακους μετά από συγχώνευσή της με άλλη εταιρεία. Το philenews επικοινώνησε με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει κάποια ενημέρωση για τη εν λόγω συγχώνευση, ούτε για τα νέα εξαρτήματα που θα τοποθετηθούν στα οχήματα μετά από τις ανακλήσεις, καθώς αυτό το ζήτημα αφορά τον εκάστοτε κατασκευαστή.
Ο μηχανολόγος Πάνος Κέστας, σε τοποθέτηση του στον Alpha, ανέφερε ότι η εταιρεία Takata εξαγοράστηκε όταν καταδικάστηκε με πρόστιμο $850 εκατ. από αμερικανικό δικαστήριο ως αποζημιώσεις σε οικογένειες θυμάτων και σε αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Takata εξαγοράστηκε από άλλη εταιρεία στην Κίνα, η οποία την πήρε και διέλυσε το τμήμα που κατασκεύαζε τη νιτρική αμμωνία, επειδή γνώριζε πως σε εκείνο είναι το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα μέρη της Takata ενεργοποιήθηκαν ξανά και δημιουργήθηκαν καινούργιοι αερόσακοι, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν και αυτοί πρόβλημα. Διαφορετικό αυτή τη φορά, ανέφερε ο κ. Κέστας και πρόσθεσε ότι καταγράφηκαν ατυχήματα.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι κακής ποιότητας αερόσακοι και επίσης, υπάρχουν λάθος στοιχεία στις δοκιμές που έγιναν. Δηλαδή, ξεγέλασαν τις δοκιμές ανθεκτικότητας», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι βάσει έρευνάς του, οι νέοι αυτοί αερόσακοι έχουν τοποθετηθεί σε 52 εκατ. οχήματα παγκοσμίως που κυκλοφόρησαν από το 2018 και μετά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έγιναν ανακλήσεις.
Το philenews επικοινώνησε με τον βουλευτή των Οικολόγων και εισηγητή της πρότασης νόμου για τις ανακλήσεις των ελλαττωματικών αερόσακων, Σταύρο Παπαδούρη, ο οποίος μας ανέφερε πως δεν αμφισβητεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Κέστας.
Αν όντως επιβεβαιωθεί η συγχώνευση της Takata και η παραγωγή άλλων ελλαττωματικών αερόσακων, υπογράμμισε ο κ. Παπαδούρης, τότε αυτό θα σήμαινε πως η ανάκληση και η αντικατάσταση των αερόσακων γίνεται με προϊόν που δεν αποκλείεται να είναι, επίσης, ελλαττωματικό.
Σημείωσε ακόμη, ότι το 2019 υπήρξε αυξημένη ζήτηση για αερόσακους από τις κατασκευάστριες εταιρείες και δεν αποκλείεται αυτές να ικανοποίησαν τις ανάγκες τους από την εταιρεία στην οποία συγχωνεύθηκε η Takata.
Δεν έχει λάβει ενημέρωση το ΤΟΜ
Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε σχέση με την τύχη της εταιρείας Takata μετά και από την οικονομική της κατάρρευση το 2017, ανέφερε στο philenews o διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιώργος Λουκά.
«Αν έγινε συγχώνευση και παραμένουν οι αερόσακοι στην αγορά με άλλο όνομα, δεν αποτελεί μόνο θέμα της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Λουκά και καθησύχασε τον κόσμο ότι η αντικατάσταση των Takata γίνεται με άλλους αερόσακους που έχουν λάβει τη σχετική έγκριση από τη χώρα παραγωγής τους. Αυτό, εξήγησε ωστόσο, μπορεί να αλλάξει στο μέλλον όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με κάθε άλλο προϊόν που μπορεί να ανακληθεί.
Πάντως το ΤΟΜ, είπε ο κ. Λουκά, δεν λαμβάνει ενημέρωση για το νέο εξάρτημα που τοποθετείται στα οχήματα μετά την ανάκληση καθώς αφορά ελέγχους και οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας. «Ο κατασκευαστής του οχήματος φέρει την ευθύνη και γι’ αυτό αναλαμβάνει το κόστος της αντικατάστασης και παραπέμπει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο», είπε και πρόσθεσε πως δεν έχουν ενημέρωση από τους αντιπροσώπους, τι εξαρτήματα χρησιμοποιούνται.
(Philenews)