Αφιέρωμα στους ευεργέτες Πάφου Χριστόδουλο & Μαρία Πετρίδη χτες στην Πάφο
Στo έργο και τις δράσεις του Πετρίδειου Ιδρύματος επικεντρώθηκε το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών της Πάφου μ. Χριστόδουλου & Μαρίας Πετρίδη που πραγματοποιήθηκε χτες στον Πολυχώρο Πολιτισμού « Παλιά Ηλεκτρική» στην Πάφο με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Δρ. Βασίλη Καρδάση με θέμα « Το Ναυτικό στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης» .
Η σεμνή εκδήλωση ξεκίνησε με σχετικό φιλμάκι – αφιέρωμα στους δύο μεγάλους ευεργέτες της Πάφου οι οποίοι μέσα από την σεμνότητα του χαρακτήρα τους και την ανιδιοτελή μακρόχρονη προσφορά τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Πετρίδειου Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μαραθεύτης έκανε αναφορά στις τέσσερεις ετήσιες εκδηλώσεις του Ιδρύματος , στο φιλολογικό μνημόσυνο του ζεύγους Πετρίδη, αλλά και στο αθλητικό συμπόσιο σε συνεργασία με τον Λεόντιο Τσέλεπο με προσκεκλημμένους αθλητές παγκοσμίου κύρους, δίδοντας την ευκαιρία στην αθλούμενη νεολαία της Πάφου να αφουγκραστεί και να μπολιαστεί μέσα από το πάθος, τις εμπειρίες, και τις νουθεσίες αυτών των τεράστιων αθλητών προτύπων για όλους μας, όπως είπε.
Ακόμη στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό σε συνεργασία με τις εκδόσεις « Ζωή και Τέχνη» της Αμαλίας Πικρίδου- Λουκά με πολυάριθμες συμμετοχές στο είδος της Νουβέλας/ συλλογής διηγημάτων, στο είδος της Παιδικής λογοτεχνίας, στο είδος του μυθιστορήματος και στο είδος του θεάτρου σε μια προσπάθεια να αποκτήσει, συνέχισε, και η Πάφος στίγμα στον Πανελλήνιο χάρτη των Λογοτεχνικών Βραβείων κύρους. Επίσης στην έκθεση ζωγραφικής Παφιτών καλλιτεχνών , είτε καλλιτεχνών που ζουν στη Πάφο με επιμελητή τον εικαστικό Γιάννη Σακέλλη. Μέχρι στιγμής σημείωσε, έχουν γίνει με εξαιρετική επιτυχία, τρεις εκθέσεις δύο αυτοδίδαχτων καλλιτεχνών και μια νεαρών διπλωματούχων καλλιτεχνών.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην συνεργασία που έχει ξεκινήσει το Πετρίδειο Ίδρυμα με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στο πλαίσιο της οποίας, έχουν χρηματοδοτήσει μια μεταπτυχική μελέτη/ έρευνα του Πανεπιστημίου Νεάπολις με θέμα « Εφημερίδες και Περιοδικά της Πάφου κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας ». Η μελέτη αυτή, είπε ο κ. Μαραθεύτης , καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το 1878 μέχρι το 1960, ενώ ανακοίνωσε επίσης μέσα στους επόμενους μήνες την κυκλοφορία βιβλίου. Στόχος μας είπε, “εντός των επόμενων δεκαπέντε ετών και μέσα από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις να εκδώσουμε δέκα βιβλία που να αναδείξουν τον πλούτο της Πάφου στα θέματα, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού”.
Ακολούθως ο κ. Μαραθεύτης αναφέρθηκε και στην διαχρονική συνεργασία του Πετρίδειου Ιδρύματος με τον Λαογραφικό Όμιλο “το Κτήμα”, την Φιλαρμονική Πάφου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και με την Θεατρική Ομάδα Παρέμβασις.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως στο πρόσωπο του πρόσωπο των Χριστόδουλο και Μαρίας Πετρίδη αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή και την δέουσα αναγνώριση στους μεγαλόψυχους ανθρώπους , στους σεμνούς ευεργέτες. Η εθελούσια και ανιδιοτελής προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο είπε ο Δήμαρχος Πάφου, πρέπει να αποτελεί για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση και στάση ζωής ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν την ευχέρεια και την δυνατότητα να την μετουσιώνουν σε πράξη. Είπε ακόμη πως το Πετρίδειο Ίδρυμα που δημιούργησε ο Χριστόδουλος Πετρίδης αποτελεί παράδειγμα κοινωφελούς προσφοράς. Επιπρόσθετα συνεχάρη το Δ.Σ. του Πετρίδειου Ιδρύματος για το αξιέπαινο έργο που επιτελεί προς όφελος της κοινωνίας μεταλαμπαδεύντας έτσι, τις αρχές και τις αξίες, το ήθος και τις ευαισθησίες των ιδρυτών του.
Εξάλλου ξεκινώντας την ομιλία του ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Δρ. Βασίλης Καρδάσης με θέμα « Το Ναυτικό στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», ανέφερε πως τα εκπαιδευτικά και τα πνευματικά ιδρύματα ενός τόπου υπογραμμίζουν και σημαδεύουν την ανάπτυξη . Ο Δρ. Καρδάσης σημείωσε πως αν δεν πάμε στο 1874 στη συνθήκη του Κιουτσούκ – Καϊναρτζί που αποτελεί το εφαλτήριο της εμπορικής ναυτιλίας, αν δεν μελετήσουμε την βιομηχανική επανάσταση και τους ναπολαιοντίους πολέμους που απογείωσε τις εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και ειδικά τις τεράστιες μεταφορές των σιτοφορτίων , αν δεν σκύψουμε πάνω στο σύστημα της Ερμαγιάς ένα είδος συνεταιρικού κεφαλαίου , αν δεν εξετάσουμε την νομική, κοινωνική και οικονομική υπόσταση των συντρόφων αυτών που προκάλεσε το συλλογικό συμφέρον για κέρδος , αν δεν ερμηνεύσουμε τις στέρνες γεμάτες χρυσού που βρέθηκαν στην κατοχή του Λ. Κουντουριώτη της Ύδρας , αν δεν συνυπολογίσουμε τον εξοπλισμό που αναγκαστικά έφεραν τα ιστιοφόρα για να αντιμετωπίσουν τους πειρατές και τους αντιμαχόμενους στόλους των εμπλεκομένων στον ηπειρωτικό αποκλεισμό δεν μπορούμε να μελετήσουμε επαρκώς τον ναυτικό αγώνα του 1821.
Κατά την διάρκεια της φετινής εκδήλωσης έγινε απονομή τιμητικής διάκρισης για την παιδεία στον μ. Μιχαλάκη Λεπτό για την προσφορά του στην παιδεία με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις . Στον αθλητισμό τιμήθηκε ο μαραθωνοδρόμος μ. Στέλιος Κυριακίδης που το 1946 κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστώνης , και στον πολιτισμό ο Παφίτης ηθοποιός / σκηνοθέτης Κώστας Δημητρίου .
Εκ μέρους της οικογένειας Λεπτού και των συνεργατών του πατέρα του Μιχαλάκη Λεπτού , ο γιος του Γιώργος Λεπτός ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Πετρίδειου Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη για την απονομή της τιμητικής διάκρισης . Ο Γιώργος Λεπτός αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή του πατέρα του, όπως την επιλογή της Πάφου για την δραστηριοποίηση του, μετά την τουρκική εισβολή που δραστηριοποιείτο στην Κερύνεια ,αλλά και μετά από την μετάβαση του στην Σαουδική Αραβία για να συντηρήσει την οικογένεια του . Μάλιστα σημείωσε είχε ρωτήσει την γνώμη του τότε προέδρου της ΚΔ του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού για τον χώρο της δραστηριοποίησης του και ιδιαίτερα για την Πάφο . Ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού του είχε πει ότι στην Πάφο δεν είχε τίποτε κατά τα έτη 1976 – 1977, ωστόσο συνέχισε ο Γ. Λεπτός παρά τις συμβουλές του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και φίλων του πατέρα του, ο Μιχαλάκης Λεπτός επέλεξε την Πάφο παρόλες τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Πάφο γιατί του θύμιζαν την Κερύνεια.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στο ιστορικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Νεάπολις αλλά και στην πεποίθηση του Μιχαλάκη Λεπτού ότι ειδικά στην Πάφο έπρεπε να υπάρχει μια μείωση της εξάρτησης μας στον τομέα της πώλησης ακινήτων σε ξένους αλλά και στον τουρισμό και ότι έπρεπε να αναπτυχθούν παράλληλα με αυτές τις κύριες δραστηριότητες και κάποιες άλλες δραστηριότητες όπως ο εκπαιδευτικός και ο ιατρικός τουρισμός δηλαδή, όπως είπε, η προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένων ασθενών. Το 2007 κατόρθωσε λοιπόν , συνέχισε , μετά από μελέτες και έγινε κατορθωτή η έγκριση της άδειας ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Αναφορά έκανε και στην οικονομική κρίση τέλη του 2008 και κατά τα έτη 2009 και 2010 όταν εκείνη την περίοδο ο πατέρας του , ανακοίνωσε σ’ αυτόν όσο και στους συνεργάτες του την λειτουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις σε μια περίοδο όπως τους ανέφερε πως η Πάφος και ο κόσμος διέρχεται μια περίοδος μαρασμού πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον κόσμο .
Εξάλλου μετά την απονομή τιμητικής διάκρισης ο Παφίτης ηθοποιός / σκηνοθέτης Κώστας Δημητρίου βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε το Πετρίδειο Ίδρυμα λέγοντας πως πρώτη φορά τιμάται στην γενέτειρα του την Πάφο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν και φέτος οι ετήσιες χορηγίες στα αθλητικά σωματεία της Πάφου , στον ΑΠΟΠ, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγόρα, στον Ναυτικό Όμιλο Πάφου, στον Παφιακό Σύλλογο Αθλοπαιδιών , στον Γυμναστικό Σύλλογο Κόροιβος και στο Σώμα Προσκόπων Πάφου.
Την εκδήλωση συντόνιζε η συγγραφέας και εκδότρια Αμαλία Πικρίδου- Λουκά.