Το έργο Πανδώτειρα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Natura 2000: Ευαισθητοποίηση και Πληροφόρηση του κοινού της Πάφου». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο, 30 Απριλίου, 2022.
Θα ξεκινήσει με περιπατητική διαδρομή στην περιοχή «Φάρος Κάτω Πάφου» – η οποία περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 – και θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση στην αίθουσα «Εν Πλω», στην Πλατεία Κάστρου στην Κάτω Πάφο.
Σκοπός της εκδήλωσης
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να:
Ενημερωθούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου , καθώς και οι κάτοικοι του Δήμου Πάφου για το έργο Πανδώτειρα και τις δράσεις που θα διεξαχθούν στην περιοχή τους.
Ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες για τη σημασία του δικτύου Natura 2000.
Εκτιμήσουν οι συμμετέχοντες την μεγάλη αξία της περιοχής «Φάρος Κάτω Πάφου» για τη βιοποικιλότητα.
Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου κου Φαίδωνα Φαίδωνος.
Επικεφαλής της δράσης αυτής του έργου είναι το Terra Cypria-το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος (Δράση Ε2.1 Διοργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για στοχευμένους ενδιαφερόμενους φορείς).
Το Έργο Πανδώτειρα αποτελείται από μια ομάδα αλληλένδετων δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στο να καταστεί το δίκτυο Natura 2000 πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.
Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η επίτευξη ευνοϊκής κατάστασης διατήρησης για τους τύπους οικοτόπου και τα είδη κοινοτικής σημασίας, ιδιαίτερα εκείνων που περιλαμβάνονται στις Οδηγίες για τους Οικοτόπους και τα Πτηνά.
Οι δράσεις που προτείνει το έργο θα εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, ενώ δράσεις που αφορούν συγκεκριμένα είδη και οικοτόπους θα εφαρμοστούν σε 35 περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Το Έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπει το δίκτυο Natura 2000 στην ολότητα του, εφαρμόζοντας στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα:
Να συμπληρωθούν τα κενά γνώσης όσον αφορά στα είδη και στους τύπους οικοτόπου.
Να βελτιωθεί η διακυβέρνηση του δικτύου Natura 2000 μέσω της εισαγωγής θεσμικών αλλαγών, όπως η δημιουργία δομών διαχείρισης των περιοχών που εμπίπτουν στο δίκτυο, η διαχείριση ιδιωτικής γης εντός του δικτύου και η δημιουργία διαδραστικών εργαλείων GIS μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Να αξιολογηθούν οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και η περεταίρω εκμετάλλευση των κοινωνικοοικονομικών τους διαστάσεων.
Να αντιμετωπιστεί το θέμα των Χωροκατακτητικών Ξένων Ειδών.
Να ετοιμαστούν και εφαρμοστούν σχέδια δράσης και διαχείρισης των ειδών και τύπων οικοτόπου με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησής τους.
Να εφαρμοστούν δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων για την ενίσχυση των γνώσεων των ενδιαφερόμενων μερών του δικτύου Natura 2000.
Να εφαρμοστούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με σκοπό να γνωρίσει και να αποδεχτεί το ευρύ κοινό της Κύπρου και τα ενδιαφερόμενα μέρη το δίκτυο Natura 2000.
Να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα του έργου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας (ΠΔΠ) για το δίκτυο Natura 2000 στην Κύπρο.