Αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται στις αιτήσεις για πρόσληψη σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, στις οποίες υπάρχουν πέραν των επτακόσια κενών θέσεων, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν, για να μειωθεί η υποστελέχωση, πρόβλημα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι αιτήσεις στην τελευταία προκήρυξη θέσεων, που έκλεισε στις 26 Αυγούστου, δεν ξεπέρασαν τις επτακόσιες, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις κενές θέσεις. Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι είναι απίθανό και οι επτακόσιοι να επιτύχουν σε όλες τις εξετάσεις που θα κληθούν να δώσουν. Ως εκ τούτου, οι ανοιχτές θέσεις δεν αναμένεται να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η υποστελέχωση να συνεχίσει να ταλανίζει τόσο την Αστυνομία, όσο και την Πυροσβεστική.
Στις 26 Αυγούστου, με το που έκλεισε η διαδικασία για αιτήσεις στην Αστυνομία, διαφάνηκε ότι ο συνολικός αριθμός είναι επτακόσιες αιτήσεις, εκ των οποίων το 1/5 είναι επιτυχόντες των γραπτών εξετάσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, συγκριτικά με τις αιτήσεις των τελευταίων ετών, που ενδεχομένως να ξεπερνούσαν τις χίλιες.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε πως απ’ αυτούς τους 700, μόλις το 15% αναμένεται να περάσει τις εξετάσεις και να προσληφθεί στην Αστυνομία, όπως συμβαίνει κάθε φορά. «Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Ο πρώτος είναι η μισθοδοσία των αστυνομικών, που βρίσκεται στα 990 ευρώ, ενώ πληροφορηθήκαμε ότι ο Κατώτατος Μισθός καθορίστηκε στα 940 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Οι αστυνομικοί είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι σε ολόκληρο τον κρατικό τομέα, ενώ έπρεπε να βρίσκονται επίπεδα πάνω από τους υπόλοιπους».
Ένα άλλο πρόβλημα, σημειώνει ο κ. Λοϊζίδης είναι η επικινδυνότητα του επαγγέλματος, αφού όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, κάθε μέρα λόγω αύξησης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, χτυπούν και ένα αστυνομικό, «ενώ υπάρχει και το πρόβλημα ότι εκτροχιάστηκαν οι ποινικές και οι πειθαρχικές υποθέσεις κατά αστυνομικών, αφού τους επιρρίπτονται συνεχώς ευθύνες».
Τόνισε εξάλλου πως, «επιπλέον οι συνάδελφοι πεθαίνουν ή τραυματίζονται χωρίς να είναι ασφαλισμένοι, παρότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που έπρεπε να ασφαλίζονται από τον δημόσιο τομέα. Ενώ οι αστυνομικοί πληρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του ΓΕΣΥ απ’ όλους τους εργαζόμενους, εντούτοις δεν έχουν καμία επιπλέον μεταχείριση σε περίπτωση τραυματισμού εν ώρα καθήκοντος».
Το όριο ηλικίας, συνέχισε, «είναι ότι οι αστυνομικοί εργάζονται μέχρι τα 62 τους χρόνια. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Μόνο στις αφρικανικές χώρες εργάζονται μέχρι τα 62 τους. Επίσης, οι αστυνομικοί δουλεύουν 25 μέρες το μήνα για να έχουν ένα βασικό μισθό κι αυτό έχει συνέπειες τόσο στην προσωπική όσο και στην οικογενειακή τους ζωή, αφού καθημερινά πρέπει να βρίσκονται στη δουλειά, λόγω έλλειψης προσωπικού και αύξησης της εγκληματικότητας».
Τέλος, η μη κατάθεση αιτήσεων, ενδεχομένως να οφείλεται «στην αποτυχημένη διαδικασία προσλήψεων των τελευταίων χρόνων, όπως για παράδειγμα οι ψυχομετρικές εξετάσεις. Δεν είναι καθόλου αλλόκοτο ότι πολλοί έρχονται στην Αστυνομία και μετά από κάποιους μήνες φεύγουν γιατί βρίσκουν καλύτερες θέσεις εργασίας, με καλύτερο μισθό».
Ο κ. Λοΐζίδης απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία, δηλαδή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης, για να τους απαντήσουν ως προς το τι θα συμβεί με το αίτημά τους για την αναβάθμιση κλιμάκων στα σώματα ασφαλείας, αλλιώς, υποδεικνύει «τα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι πρωτοφανή για οποία προειδοποιήσαμε με τη γραπτή μας επιστολή». Η επιστολή αποστάλθηκε εξάλλου σε κοινοβουλευτικά κόμματα και υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας.
Περιμένουν προσλήψεις και πάνε Δικαστήριο
Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη, στο κενό έπεσε η προσπάθεια για να εξευρεθούν λύσεις, ώστε να προσληφθούν oι 46 υποψήφιοι αστυνομικοί, που ενώ πέτυχαν στην πρώτη διαδικασία ψυχομετρικών εξετάσεων, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, τελικά έμειναν εκτός συνέχειας των εξετάσεων, καθώς απέτυχαν στις νέες ψυχομετρικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις εισηγήσεις που έκαναν για να επιλυθεί το ζήτημα, αλλά και τις διαμαρτυρίες που έγιναν, δεν εξευρέθηκε τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα και η μόνη λύση που τους δόθηκε, είναι να κρατηθούν οι γραπτές τους εξετάσεις και να δώσουν εκ νέου τις ψυχομετρικές, στα επόμενα δύο χρόνια.
«Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με προηγούμενες προκηρύξεις, ούτε με προηγούμενες που κόπηκαν. Είμαστε μια διαφορετική ομάδα, για την οποία αδιαφόρησαν πλήρως. Θα περιμένουμε στις 5 Σεπτεμβρίου, που θα αρχίσουν οι αθλητικές εξετάσεις όσων έδωσαν μαζί μας εξετάσεις και πέρασαν. Μόλις προσληφθούν, έχουμε έτοιμη την προσφυγή, θα την καταθέσουμε και θα πάμε δικαστικώς», ανέφερε πρόσωπο από τους «46» που κόπηκαν στις ψυχομετρικές.
Τόνισε επίσης ότι η απόφασή τους είναι να δώσουν τις ψυχομετρικές εξετάσεις που αναγκάστηκαν να το πράξουν, όμως θα καταθέσουν και την προσφυγή. «Όσοι ήθελαν να δώσουν τις εξετάσεις για την Αστυνομία, από τους 46 και ξεπέρασαν το όριο ηλικίας, ρυθμίστηκε και θα δώσουν κανονικά, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που ήθελαν να δώσουν για την Πυροσβεστική, όμως δεν έγινε το ίδιο».
(ΠΗγή: REPORTER)