Καθώς προχωρούμε χρονικά προς τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης της 9η Ιουνίου 2024, θα ήθελα να τονίσω ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όμως οι εκλογές δεν παύουν να είναι ένας απλός σταθμός στην πορεία εξέλιξης μιας περιοχής, ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Η καθημερινότητα των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων, δεν σταματά κι αυτό το γεγονός πρέπει να είναι ένας φάρος στην προεκλογική εκστρατεία του κάθε υποψηφίου, είτε αυτός διεκδικεί θέση δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου ή περιφερειάρχη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι, πάνω απ’ όλα σημασία έχει η ευημερία των πολιτών και καμιά προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να υποχρεώσει τις νυν δημοτικές ή κοινοτικές αρχές, να παγοποιήσουν έργα ή οποιαδήποτε καθημερινή εργασία που στόχο έχει να διατηρήσει υψηλό το βιοτικό επίπεδο και, γιατί όχι, να το βελτιώσει. Στο κάτω-κάτω, όλα γίνονται για τον άνθρωπο κι αυτός ο άνθρωπος θα είναι εκεί και πριν και μετά τις εκλογές.
Αυτά επισημαίνει σε παρέμβαση του ο Δημαρχεύων Γεροσκήπου και υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, ο οποίος τονίζει επίσης ότι η οποιαδήποτε απαίτηση παγοποίησης έργων, απλώς και μόνο επειδή πλησιάζουν εκλογές, παραπέμπουν σε άτομα που δεν έχουν καμιά εμπειρία ή γνώση για το πώς λειτουργεί μια τοπική αρχή. Τέτοιες εισηγήσεις ή και απαιτήσεις θεωρούμε ότι μόνο ζημιά θα επιφέρουν στην πρόοδο ενός τόπου. Δεν θα αφήσουμε χαλασμένους δρόμους, ασυντήρητους χώρους πρασίνου και πεζοδρόμια, να μην προωθηθούν έργα ή έναρξη έργων που είναι ώριμα, και γενικά να σταματήσει η λειτουργία του τόπου. Δεν πρέπει να σταματούν όλα γιατί κάποιοι θα ήθελαν να τα εκλαμβάνουν ως προεκλογική ενέργεια του αντιπάλου τους, αναφέρει:
” Εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά μου τον περασμένο Δεκέμβριο, για τον νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Πάφου, δεν σκέφτηκα ουδεμία στιγμή ότι θα άφηνα στον αυτόματο πιλότο τον Δήμο Γεροσκήπου, στον οποίο δημαρχεύω μετά την απώλεια του μακαριστού φίλου Μιχάλη Παυλίδη, για δύο και πλέον χρόνια. Μετά από 12 χρόνια εμπλοκής μου στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις θέσεις του Δημοτικού Συμβούλου Γεροσκπήπου, του Αντιδημάρχου, του Προέδρου της Επιτροπής Παραλιών του Δήμου και του Δημαρχεύοντα, νιώθω αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες και τις δυνάμεις μου. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να προσφέρω στο έπακρο στις ανάγκες της Ανατολικής Πάφου και των κατοίκων της. Είμαι, επίσης, σίγουρος ότι έχω τα κριτήρια, την ηθική, την εμπειρία, τις γνώσεις και τη δεοντολογία να ξέρω πότε μια απόφαση για κάποιο έργο πρέπει να ληφθεί ή όχι.
Αξιοποίηση ΚΕΝ Πάφου
Παρά το γεγονός ότι στον Δήμο Γεροσκήπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα και το καθένα από αυτά στο ανάλογο σημείο της διαδικασίας ωρίμανσης ή υλοποίησής του, θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της αξιοποίησης του παλιού ΚΕΝ Πάφου, αφού τονίσω ότι καμία απόφαση για έργο δεν λαμβάνεται μόνο από τον δήμαρχο αλλά ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά το έργο αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο να ληφθούν αποφάσεις αξιοποίησής του μέσα σε τέσσερις μήνες κι αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει όποιος έχει εμπειρία και γνώσεις γι’ αυτού του μεγέθους και σημασίας έργα. Απαιτούνται πολλές μελέτες, περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές, πολεοδομικές και άλλες, που όποιος έχει λίγη γνώση και πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα, και όχι περιστασιακό, θα το ήξερε. Ανακοίνωση που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ΜΜΕ, για δήθεν βεβιασμένες ενέργειές μου για το ΚΕΝ Πάφου και το Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς, βρίθει από ανακρίβειες και ψεύδη και δείχνει ότι η όλη του σκοπιμότητα ήταν ο μηδενισμός και η παραποίηση της αλήθειας, υποβιβάζοντας το επίπεδο μιας προεκλογικής εκστρατείας που μόλις αρχίζει. Όπως είχα ενημερώσει και την επιτροπή του ΑΚΕΛ Γεροσκήπου, που με επισκέφθηκε στο γραφείο μου στις 7 Φεβρουαρίου 2022 και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν «ότι δεν πρέπει να παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις, αλλά να προηγηθεί πρώτα σοβαρός και δημιουργικός διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και υποβολή εισηγήσεων, ώστε να παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις προς όφελος της Γεροσκήπου και των πολιτών». Αυτό ακριβώς το πλαίσιο είναι που προωθώ και έφτασα, μάλιστα, μέχρι το Προεδρικό αλλά και τις πρυτανικές αρχές δύο πανεπιστημίων, ώστε να φέρω ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ιδέες για ωρίμανση πρότασης.
Ενθαρρύνουμε τον διάλογο
Αυτό, όμως, που μπορεί να κάνει μια τοπική αρχή για ένα θέμα μείζονος σημασίας είναι να καλλιεργήσει τον διάλογο, να είναι ανοικτή σε εισηγήσεις και με κάθε τρόπο να μεταφέρει στο δημοτικό συμβούλιο και το κυριότερο στους ίδιους τους δημότες, ιδέες που θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που υπεύθυνα και σοβαρά, σε σχέση με τα δύο ιστορικά κτίρια, για το ΚΕΝ και για τη Γεροκηπιά αλλά και για οποιοδήποτε άλλο έργο της Γεροσκήπου, το γραφείο μου ήταν και θα είναι ανοικτό για να δεχτεί ιδέες και εισηγήσεις αλλά και σωστή ενημέρωση. Αφουγκραζόμαστε τον πολίτη, ακούμε τον επιχειρηματία, αποδεχόμαστε την κριτική. Στο τέλος, όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά, με σεβασμό στον άνθρωπο, τον τόπο μας, την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και το μέλλον του Δήμου Ανατολικής Πάφου”.
(Pafosnet)