Στην Ιαπωνία, οι ειδικοί δημόσιας υγείας προωθούν το shinrin-yoku που σημαίνει εξόρμηση στο δάσος, ως τη λύση για τη διατήρηση σωματικής και ψυχικής υγείας σε άτομα που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πλήθος μελετών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαφή με τη φύση έχει όχι μόνο χαλαρωτικές, αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Ειδικά μια μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research, εξέτασε περισσότερες από 140 μελέτες, διαπιστώνοντας ότι η έκθεση μας σε χώρους πρασίνου συσχετίζεται με μια πληθώρα θετικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη.
Εξάλλου, το 2020, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Psychology, ερευνητές ανέλυσαν 14 έρευνες φοιτητών που περνούσαν το λιγότερο 10 λεπτά σε φυσικό περιβάλλον. Όπως διαπίστωσαν, οι συγκεκριμένοι φοιτητές κατάφεραν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη ψυχική τους υγεία εν γένει: «Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση, σε αντίθεση με τον χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος», δήλωσε σχετικά ο Δρ Donald Rakow, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Cornell’s School of Integrative Plant Science και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης του 2020. Και καταλήγει σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται να λύσει κάθε ψυχική ή σωματική διαταραχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης».
(YGEIAWATCH)