Κείμενο του Παύλου Μυλωνά:
Βιβλίο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας προβάλλει το τουρκικό αφήγημα περί «ειρηνευτικής επιχείρησης»
Υπέπεσε στην αντίληψή μου έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Χριστόφορος Σάββα, Πρόωρα Παρών», όπου προβάλλεται η ακόλουθη θέση:
«Υστερόγραφο: Αν ζούσε το 1974 ο Σάββα θα γινόταν ο ίδιος ένα εσωτερικά εκτοπισμένο άτομο, “ένας πρόσφυγας”. Μέσα από μια στρατιωτική παρέμβαση (εισβολή, όπως αποκαλείται επίσημα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ειρηνευτική επιχείρηση, από την τουρκοκυπριακή πλευρά) και τη βίαιη απομάκρυνση 180 χιλιάδων ελληνοκυπρίων, η Τουρκία “πέτυχε” τον πλήρη διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Αναπνέουν ωστόσο τον ίδιο αέρα. Ο ίδιος ήλιος ανατέλλει και για τις δύο. Και δύει».
Το γεγονός αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο και καταδικαστέο. Με δεδομένο ότι η εν λόγω έκδοση αποτελεί εργαλείο προβολής του πολιτισμού μας αλλά και μέσο διαφώτισης το οποίο διανέμεται εκ μέρους του υπουργείου και άλλων φορέων του κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο, μια τέτοια απαράδεκτη θέση διαστρεβλώνει την ιστορία και απενοχοποιεί την τουρκική εισβολή, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα.
Έχω στείλει επιστολή στον υπουργό ζητώντας του να τοποθετηθεί για το πιο πάνω σημαντικό ζήτημα και να με ενημερώσει για τυχόν ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΛΩΝΑ