Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τμήμα των νόμων που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τη δημιουργία Δήμου Ακάμα και Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.
Στην αναπομπή προς την Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διοικητική πρόταση δημιουργία δήμων ή συνένωσης ή κατάργησής τους εντάσσεται στο πεδίο αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας με βάση το Άρθρο 177 του Συντάγματος.
Το αναπεμπόμενο μέρος του Νόμου περί Δήμων αφορά τους νέους Δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς.
Η Βουλή είχε ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας Δήμου Ακάμα με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίννιας, Κάθηκα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ακάμα.
Επίσης είχε ψηφίσει υπέρ της δημιουργία Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας (Χρυσοχούς), Ανδρολύκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρήτου Τέρρα, Μακούντας, Νέου Χωρίου (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πομού, Τέρα και Χρυσοχούς, που μετανομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.
Η εκτελεστική εξουσία εισηγείται σε σχέση με τον περί Δήμων Νόμο αντί την ίδρυση του Δήμου Ακάμα να ψηφίσει η Βουλή, την ίδρυση του δήμου Δυτικής Πάφου, ο οποίος αποτελείται από τον Δήμος Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Κισσόνεργας, Χλώρακας, Έμπας και Λέμπας και την αφαίρεση των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα και συγκεκριμένα των κοινοτήτων Ανδρολύκου, Δρούσειας και Νέου Χωρίου Πάφου, από τον νέο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.
Σε σχέση με των περί κοινοτήτων (τροποποιητικό) νόμο εισηγείται να ψηφίσει κατάργηση του συμπλέγματος Η, που αφορά τις κοινότητες Έμπα, Λέμπα και Χλώρακα και ένταξη των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα σε Ενιαίο Σύμπλεγμα Κοινοτήτων που να περιλαμβάνει την Ανδρολύκου, Κάτω Αρόδες, Πάνω Αρόδες, Δρούσεια, Ίννια, Κάθηκας, Νέο Χωριό Πάφου και Φασλί.
Στους λόγους αναπομπής αναφέρεται ότι με την εφαρμογή των αναπεμπόμενων διατάξεων, ενδεχόμενη διοικητική διαίρεση και/η διαχωρισμός της χωρικής οντότητας των επτά κοινοτήτων και ενσωμάτων κάποιων εξ’ αυτών στο νέο Δήμο Ακάμα και των υπόλοιπων στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά διοικητικά, πρακτικά, πολεοδομικά, κοινωνικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα στη μελλοντική ανάπτυξη των κοινοτήτων.
Παράλληλα αναφέρεται σε κινδύνους εφαρμογής των αναπεμπόμενων διατάξεων που στην ουσία τους θα επιτρέπουν τη μη ισότιμη μεταχείριση των επηρεαζόμενων δημοτών τους, ενώ θα καταστρατηγούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής.
Περαιτέρω, αναφέρεται ότι δεν έχει τεκμηριωθεί από τη νομοθετική εξουσία, πώς είναι αρμοδιότητά της η δημιουργία νέου Δήμου/Δήμων και ο καθορισμός των διοικητικών ορίων τους και πώς μπορούν να ανταποκριθούν στο ίδιο κριτήριο και στον ίδιο βαθμό αναγκαιότητας, που έθεσε συνολικά ο νομοθέτης για τη μεταρρύθμιση, επιτρέποντας τις διοικητικές διαιρέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο στο βαθμό που είναι αντικειμενικά απαραίτητο και δικαιολογημένο.
Αναφέρεται επίσης ότι οι αναπεμπόμενες διατάξεις, όχι μόνο δεν συνάδουν, αλλά αντιμάχονται τον ουσιαστικό σκοπό της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προσδιορίζεται ως η δημιουργία δυναμικών και λειτουργικών διοικητικών μονάδων ικανών να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ευθύνες τους. Οι αναπεμπόμενες διατάξεις, αναφέρεται, λόγω της μη επαρκούς θεμελίωσής τους, θα οδηγήσουν σε δυσλειτουργία, αφού η εφαρμογή τους όπως εν τέλει διαμορφώθηκαν καθίσταται ουσιαστικά και πρακτικά αναποτελεσματική.
(ΝΟΜΙΣΜΑ)