Όμηροι των κακοτεχνιών που φαίνεται να έγιναν κατά την ανέγερση κυματοθραυστών στο λιμανάκι Κάτω Πύργου Τυλληρίας, είναι οι ψαράδες της περιοχής, αλλά και πλοιάρια που προσαράσσουν στο χώρο, αφού φύκια και άμμος που μαζεύονται στο λιμάνι, φράσσουν την είσοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξέλθει κανένα πλεούμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κ. Πύργου λυπάται για την ασχήμια που παρατηρείται»
Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόβλημα χρονίζει και δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφη, μεταξύ αυτών και άκατος της Αστυνομίας, αναγκάζονται να μείνουν προσαραγμένα στο λιμάνι, ωστόσο η χρυσή τομή ακόμα δεν έχει βρεθεί και μέχρι στιγμής δίδονται βραχυπρόθεσμες λύσεις που κοστίζουν στο κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν στον REPORTER, ότι τη δεδομένη στιγμή έχει επιλυθεί το πρόβλημα, εντούτοις οι λύσεις που προσφέρονται είναι επιδερμικές, μέχρι η άμμος και τα φύκια να εγκλωβίσουν ξανά την είσοδο του λιμανιού και οι βάρκες τους να καθηλωθούν. Κατήγγειλαν επίσης, πως ο καθαρισμός του λιμανιού φέτος, έγινε μόνο στην είσοδο, αφού αυτή ήταν η σύμβαση που υπέγραψε το Τμήμα Αλιείας, με εταιρεία που κέρδισε την προσφορά.
Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Νίκος Κλεάνθους, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον REPORTER ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τονίζοντας πως το αίτημά τους ήταν να γίνει εκβάθυνση όλου του λιμανιού, αλλά η απόφαση του Τμήματος Αλιείας και των Δημοσίων Έργων ήταν να καθαριστεί μόνο η είσοδος.
«Η κοινότητα δεν ρωτάτε. Εμείς ζητήσαμε να γίνει εκβάθυνση όλου του λιμανιού. Δυστυχώς του χρόνου θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Λόγω των κακοτεχνιών, το λιμάνι γεμίζει άμμο και φύκια. Αντί να βγαίνουν στην ακτή, συσσωρεύονται στο λιμάνι, με αποτέλεσμα κάθε δύο χρόνια να κλείνει και να επιβαρύνεται το κράτος μισό εκατομμύριο ευρώ, για να καθαρίζεται», σημείωσε ο κ. Κλεάνθους.
Ανάμεσα στις βάρκες που εγκλωβίζονται, τόνισε ο κ. Κλεάνθους, είναι και πλοιάριο της Αστυνομίας, το οποίο είναι τοποθετημένο στο λιμάνι. «Τώρα, μετά τον καθαρισμό άρχισαν να μπαινοβγαίνουν οι βάρκες, αλλά από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο, δεν έβγαινε κανένα πλοίο».
Δεν διαψεύδει το Τμήμα Αλιείας, εκπονείται μελέτη
Το Τμήμα Αλιείας επιβεβαίωσε τη θέση του κοινοτάρχη για κακοτεχνίες κατά την οικοδόμηση των κυματοθραυστών, εξηγώντας ότι κάθε τρία με τέσσερα χρόνια, χρειάζεται να γίνεται καθαρισμός του λιμανιού, για να μπορούν να εξέρχονται οι βάρκες.
Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η υπεύθυνη αλιευτικών καταφυγίων του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Χριστοφίδου, εξήγησε ότι γίνεται περιστασιακά συσσώρευση φυκιών και άμμου στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου. Αυτό οφείλεται είτε στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, είτε των κυματοθραυστών, όπως εξήγησε.
«Παρουσιάζεται πρόσχωση, που σημαίνει φύκια και άμμος, με αποτέλεσμα να ξεβαθαίνει το λιμάνι στην είσοδό του και λίγο πιο πέρα. Ωστόσο, δεν χρειαζόταν να καθαριστεί ολόκληρο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε πρόσχωση σε ολόκληρο το λιμάνι», επισήμανε η κ. Χριστοφίδου.
Σημείωσε μάλιστα ότι, «έχουμε προβεί σε εκπόνηση μελέτης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο ίσχυε μέχρι πριν από ένα μήνα, όταν καθαρίστηκε η είσοδος του λιμανιού. Προκήρυξαν τα Δημόσια Έργα την προσφορά, για επίλυση του ζητήματος. Αυτή η μελέτη θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και μετά ότι δείξει θα εφαρμοστεί, από πλευράς κατασκευής».
Πάντως, το κόστος για καθαρισμό ανήλθε στις 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο προηγούμενος καθαρισμός έγινε το 2018. Σε περίπτωση που δεν αρχίσουν σύντομα οι εργασίες, για να επιδιορθωθούν οι κακοτεχνίες, τότε είναι πολύ πιθανό το κράτος να χρειαστεί να δαπανήσει ένα τόσο μεγάλο κονδύλι και τα επόμενα χρόνια.
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για λύματα
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας σήκωσε το γάντι και απάντησε σε άλλες καταγγελίες που ήθελαν συγκεκριμένα πρόσωπα να ρίχνουν λύματα στο λιμάνι Κάτω Πύργου, αναφέροντας ότι στο παρελθόν είχε φθάσει ενώπιον τους μια καταγγελία από πολίτη.
Αμέσως, προχώρησαν σε έρευνες και πιο συγκεκριμένα διενήργησαν εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν λύματα. Ως εκ τούτου, η καταγγελία αρχειοθετήθηκε.
Εξάλλου, σε ότι αφορά στα παράπονα για το σκάφος της Αστυνομίας, που υπάρχουν καταγγελίες ότι εγκλωβίστηκε στο λιμάνι κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, Τμήμα Αλιείας και Αστυνομία ανέφεραν ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών και μεταφέρθηκε στο χώρο πλοιάριο με μικρότερο βύθισμα για να μπαινοβγαίνει στο λιμάνι χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.
(ΠΗΓΗ: REPORTER – ΦΩΤΟ ΑLFA NEWS)