Στην ίδια σελίδα βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι, όσον αφορά στα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Αυτό διαπιστώθηκε μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή, με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εργάζεται με γοργούς ρυθμούς ως προς την επεξεργασία της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπτέμτου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ακούστηκαν για τελευταία φορά οι απόψεις των εμπλεκόμενων, καθώς την επόμενη φορά που θα τεθεί επί τάπητος το θέμα, θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση.
Αυτό που απασχόλησε την Επιτροπή ήταν ποιο Υπουργείο θα ήταν η αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, με τους παρευρισκόμενους να καταλήγουν ότι εφόσον αφορά σε εκπαίδευση, τότε το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να είναι το Παιδείας. Αυτή ήταν και η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ήταν παρούσα στη συζήτηση.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν και το ποιος, τελικά, θα διδάσκει το συγκεκριμένο μάθημα, με το Υπουργείο Παιδείας από τη μία να σημειώνει πως στη δεδομένη στιγμή δεν είναι σε θέση να απαντήσει ξεκάθαρα και τους βουλευτές από την άλλη να σημειώνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς συντεχνιακών.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
Το χορό των τοποθετήσεων άνοιξε ο εισηγητής της συγκεκριμένης πρότασης νόμου και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος δεν είναι μέλος της Επιτροπής, τόνισε πως εκείνο που επιδιώκει, με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είναι να υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, υπέδειξε πως η Επιτροπή που προεδρεύει θα στηρίξει την προσπάθεια και θα ενημερώσει τους συναδέλφους του, καθώς το θέμα αφορά το Υπουργείο Παιδείας και τα αναλυτικά προγράμματα, για τα οποία ήδη ξεκίνησε συζήτηση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή.
Η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Φωτεινή Τσιρίδου, στη δική της τοποθέτηση, ξεκαθάρισε πως αυτό το θέμα είχε ξανασυζητηθεί και θέση της είναι ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η Πολιτεία με τη θέσπιση. Τόνισε, δε, ότι είναι ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο πρέπει να ενσκήψουν, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα να διαπαιδαγωγηθούν ένα εκατομμύριο σπίτια, ας αρχίσει η Πολιτεία με τα παιδιά, ακόμη και στην προδημοτική εκπαίδευση.
Από τη δική της πλευρά, η επίσης βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν, σημείωσε ότι είναι δικαίωμα των παιδιών η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Μέσα από το μάθημα, επεσήμανε η κα. Σούπερμαν, τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους και αποφεύγονται κακές εμπειρίες και πρακτικές.
Στη δική της τοποθέτηση, η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπέδειξε ότι από το 2011 είχε ξεκινήσει έντονη ανταλλαγή email με το Υπουργείο Παιδείας και σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, ακόμη δεν υπάρχει αλλαγή. Η κα. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα, η συγκεκριμένη θεματική εντάσσεται στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, δεν είναι επαρκές, ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου ενδεχομένως να ενισχύσει τις προσπάθειες της Επιτροπής Παιδείας, για αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων.
Οι τοποθετήσεις των αρμοδίων
Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ξεκαθάρισε ότι η Επίτροπος εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι αφαιρέθηκε από την πρόταση νόμου, το σημείο που αφορούσε την διακοπή ανεπιθύμητης κύησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κάτι που πρέπει να γίνει και αυτό είναι υποχρέωση της Δημοκρατίας.
Μάλιστα, η Επίτροπος είχε καταθέσει και ένα υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται οι εισηγήσεις της και σημειώνεται ότι στο άρθρο 5, που αναφέρεται στην υποχρέωση, η άποψη της Επιτρόπου είναι όπως ισχύει και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα από την προδημοτική και όχι από τη Δ’ Δημοτικού, καθώς όπως αναφέρεται στο υπόμνημά της, παρατηρούνται αρκετά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε πολύ μικρότερες ηλικίες.
Πρόσθετα, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που αφορούν στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κατάλληλες αντισυλληπτικές μεθόδους και ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, άποψη της Επιτρόπου είναι όπως για τις ηλικίες 13-16 ετών παρέχεται στα παιδιά πρόσβαση σε κατάλληλες αντισυλληπτικές μεθόδους και ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, με τη συγκατάθεση των γονέων τους και για τις ηλικίες 16-18 ετών, η Επίτροπος εισηγείται όπως τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, νοουμένου ότι αυτές κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια και την ευημερία τους και αν απαιτείται ή όχι η συγκατάθεση του γονέα, θα πρέπει να αποφασίζεται από τον ειδικό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το βαθμό ωριμότητας και ανάπτυξης του παιδιού.
Η αναφορά για υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, σχετικά με το θέμα, προκάλεσε ερωτηματικό στην πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία ζήτησε διευκρίνιση από την εκπρόσωπο της Επιτρόπου, για να της απαντήσει ότι σε περίπτωση που είναι νόμος του κράτους, τα ιδιωτικά σχολεία είναι υπόχρεα, ωστόσο θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ελέγχει ότι εφαρμόζεται.
Στην τοποθέτησή του, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπέδειξε ότι άποψή τους είναι να είναι συναρμόδια αρχή και το Υπουργείο Υγείας, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα πρέπει να ενταχθεί στην πρόταση νόμου ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
Η αναφορά για συναρμόδια αρχή δεν άρεσε στους βουλευτές, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι βάσει νόμου, αρμόδια αρχή πρέπει να είναι το Υπουργείο Παιδείας, με την κα. Χαραλαμπίδου να σημειώνει ότι πρέπει να ασκηθεί αφόρητη πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας, για να ενταχθεί το θέμα στα αναλυτικά προγράμματα και μάλιστα να είναι από την προδημοτική εκπαίδευση. Από πλευράς του, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να γίνεται σε άτομα που είναι άνω των 18, ωστόσο δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει ποιο Υπουργείο είναι αρμόδιο. Η απάντηση ήρθε από τον κ. Μυλωνά, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για θέματα εκπαίδευσης και αυτό ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Παιδείας, ενώ για τους άνω των 18, που φοιτούν στα Πανεπιστήμια, ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας.
Η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας
Τελευταίο, από τους κυβερνητικούς φορείς, τοποθετήθηκε το Υπουργείο Παιδείας, με την εκπρόσωπό του να καταγράφει όλες τις απόψεις που ακούστηκαν και υπέδειξε ότι χρειάζεται πιέσεις το Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θέλησε να επαναλάβει την τοποθέτησή του, ότι από την πρώτη φορά που έλαβαν την πρόταση νόμου, είναι θετικοί.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου, από πλευράς της, χαιρέτησε τη αποσύνδεση του θέματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με το θέμα της διακοπής ανεπιθύμητης κύησης, ενώ υπέδειξε ότι ως Υπουργείο, θεωρούν ότι είναι η αρμόδια αρχή και συμφώνησε με όσα λέχθηκαν για την πρόταση νόμου. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει η διαπαιδαγώγηση από την προδημοτική.
Μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, το λόγο πήρε ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος έθεσε κάποια ερωτήματα, όπως ποιος θα διδάσκει το μάθημα, αν θα γίνεται από τους υφιστάμενους καθηγητές ή αν θα προσληφθούν νέοι, αν θα διδάσκεται από ιατρικούς επισκέπτες, καθώς επίσης και αν η πρόσληψη θα γίνει από τον κατάλογο διοριστέων ή διορισίμων. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι οι αποφάσεις ενδεχομένως να επιφέρουν την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Για να λάβει την απάντηση ότι στο Υπουργείο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να βρεθεί ποιος θα διδάσκει και είναι υπέρ σε γενικές γραμμές, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να απαντηθούν οι ερωτήσεις την παρούσα φάση.
Η πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε πως το θέμα της διδασκαλίας θα επιφέρει διάφορες αντιδράσεις, από τους μαθητές και σημείωσε ότι ιδανικό για την ίδια θα ήταν να διδάσκεται το μάθημα από ειδικούς ψυχολόγους, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και να διαχειριστούν αυτές τις αντιδράσεις. Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι τα άτομα που θα διδάξουν θα πρέπει να έχουν δεξιότητες, κάτι που θα χρειαστεί αρκετό καιρό, ώστε να επιμορφωθεί το προσωπικό.
Ενόχληση από τον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού
Έντονα ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, καθώς δεν είχε λάβει το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου και θεώρησε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν οι αλλαγές που είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε προηγούμενη συνεδρία. Λόγω αυτού, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί όπως οι υπόλοιποι καλεσμένοι, ωστόσο έθεσε κάποια πράγματα στο τραπέζι όπως το γεγονός ότι είναι σημαντικό να γίνουν κι άλλα πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε διάφορες δράσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι τους απασχολεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει μηχανισμό για αξιολόγηση της εφαρμογής του μαθήματος, ώστε να γνωρίζει πόσοι μαθητές λαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση ή να γνωρίζει τι θέλουν να μάθουν οι μαθητές.
(ΡΕΠΟΡΤΕΡ)