Πριν λίγα μόλις χρόνια η Ιερά Αρχιεπισκοπή μαζί με το γνωστό Ούγγρο Επενδυτή προγραμμάτιζαν να δημιουργήσουν την περιβόητη Eden City στο παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου. Το έργο θα εκτεινόταν σε μια μεγάλη περιοχή, από τη παραλία δίπλα από τη δημοτική πλαζ και τον Παχύαμμο, περιοχή γνωστή με το όνομα Ττάπια και βόρεια μέχρι και το αγρόκτημα της Γεροτζηπιάς. Γη που ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος στο κράτος (που θα εκμισθωνόταν στην επενδυτική εταιρία), όσο και κάποια μικρότερα τεμάχια στην εκκλησία της Κύπρου. Το μεγαλεπήβολο έργο περιελάμβανε ξενοδοχειακές μονάδες, τεχνητό νησί, μαρίνα, επαύλεις και διαμερίσματα τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθυσμό της περιοχής, κατά τα λεγόμενα, κατά τριάντα περίπου χιλιάδες κατοίκους! Ακούστηκαν πολλά για το προϋπολογιζόμενο κόστος του έργου, που θα επωμιζόταν ο επενδυτής και θα ανερχόταν στα εφτά μέχρι δέκα δις ευρώ! Αυτό που δεν μας είπαν είναι το πότε θα τέλειωνε το έργο, σε πέντε ή εκατό πέντε χρόνια, αφού κάποιες κακές γλώσσες έλεγαν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία δεν είχε «φράγκο» και ως εκ τούτου, ανάλογα με τις πωλήσεις «στο χαρτί» θα προχωρούσε και το έργο. Ενδεχομένως η Γεροτζηπιά θα μετατρεπόταν σε ένα αιώνιο εργοτάξιο με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για την Πάφο.
Στα πλαίσια αυτά έφτασε τον Ιούνη του 2017 ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου(ΔΣ) για απόψεις, αίτηση της εταιρίας της Αρχιεπισκοπής και του Ούγγρου, για την πρώτη πολεοδομική άδεια, για δύο πύργους σε παραλιακό τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής, έκτασης 57 σκαλών, δίπλα από το ξενοδοχείο Φαέθων. Αρχικά κατάφερε ο Αρχιεπίσκοπος τον αποχαρακτηρισμό του εν λόγω τεμαχίου, από αρχαιολογικό χώρο πίνακα Β, (κηρύχτηκε το 2014) και μετατροπή του σε μη αρχαιολογικό χώρο. Είναι γεγονός ότι υπήρχε βιασύνη να δοθούν θετικές απόψεις. Μετά από κάποιες αντιδράσεις στο ΔΣ πήρε το θέμα κάποιες μέρες αναβολή. Ήταν σε αυτό το μεσοδιάστημα που έδρασαν τα …τηλέφωνα από τη Λευκωσία για να πετύχει η αίτηση. Σε λίγες μέρες επανέρχεται λοιπόν το θέμα στο ΔΣ και δίδονται θετικές απόψεις με το περιβόητο 8-1. Ο ένας, «ο άτακτος», ήταν η αφεντιά μου. Γύρω στους 20, ανεπαίσθητους όρους και αντισταθμιστικά οφέλη τέθηκαν από το Δήμο, όμως δεν προνοούσαν τουλάχιστον να δοθεί από το κράτος προς το Δήμο κάποια κρατική γη (κλήροι, στην ίδια περιοχή) για επέκταση του αθλητικού κέντρου, ειδικά γήπεδα ποδοσφαίρου, που τα είχαμε και τα έχουμε τόση ανάγκη. Σε μεταγενέστερη προσπάθεια του ΔΣ το 2019 για εξασφάλιση γης για γήπεδα, δυστυχώς ήταν πλέον αργά, αφού η απάντηση του κράτους ήταν: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα σας, αφού η γύρω κρατική γη είναι δεσμευμένη για την ανάπτυξη της Eden City». Αδειοδοτήθηκαν τότε, το 2017, δύο δωδεκαώροφοι πύργοι με διαμερίσματα (που προορίζονται ενδεχομένως για χρυσά διαβατήρια). Εκκρεμεί στον ίδιο χώρο, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων, η αδειοδότηση του τρίτου πύργου, (μισό ξενοδοχείο και το άλλο μισό με διαμερίσματα προς πώληση).
Πρόσφατα άνοιξαν «οι ασκοί του Αιόλου» για το οποίο προειδοποιούσα. Διπλανός ξενοδόχος αιτείται κατεδάφιση του παραλιακού του ξενοδοχείου και αντικατάσταση του με τρεις δεκαώροφους πύργους. Αφορούν διαμπερή διαμερίσματα πολυτελείας με θέα το απέραντο γαλάζιο, προφανώς για αγορά από ξένους επενδυτές, έναντι εξασφάλισης χρυσών διαβατηρίων. Έπεται συνέχεια και από άλλους ξενοδόχους φυσικά, αφού το ντόμινο δεν θα σταματήσει εδώ. Ας μην ξεχνούμε ότι μπορεί να εξέπνευσε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά εκκρεμούν σχεδόν 1500 αιτήσεις που μεταφράζονται σε πολλά διαβατήρια και δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι έντονες οι πληροφορίες, ότι επικρατεί μεγάλος αναβρασμός μεταξύ των ξενοδόχων της Γεροσκήπου, για την εύνοια του κράτους και του Δήμου Γεροσκήπου προς την Αρχιεπισκοπή. Είναι πολλά τα εκατομμύρια και προπάντων εφάπαξ, που θέτουν τους ξενοδόχους σε πειρασμό να αντικαταστήσουν τα ξενοδοχεία τους με διαμερίσματα. Αντί δηλαδή να ταλαιπωρούνται να τα μαζεύουν φασούλι-φασούλι σε βάθος πολλών χρόνων, με μια έξυπνη κίνηση «άλα golden passports» μαζεύουν εκατομμύρια ευρώ και ησυχάζουν, προπάντων το στομάχι τους από το άγχος!
Αποτέλεσμα για τη Γεροσκήπου; Πόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους, πόσα έσοδα από φορολογίες, από την υδατοπρομήθεια, από τέλη διανυκτέρευσης θα χάνει κάθε χρόνο ο Δήμος μας; Ομολογουμένως εκατομμύρια. Τα ξενοδοχεία τείνουν να αντικατασταθούν από μια σειρά σκοτεινών πολυώροφων κτηρίων, άδειων δηλαδή, αφού οι επενδυτές δεν τα αγοράζουν για να διαβιούν μέσα σε αυτά αλλά για να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες. Άδεια σκοτεινά κτήρια πάνω στο κύμα που δημιουργούν μια κουρτίνα και καταληστεύουν τη θέα, από εμάς τους πολίτες, προς το γαλάζιο της θάλασσας. Κτήρια που θα αποφέρουν ψίχουλα προς τα δημοτικά ταμεία, γιατί άλλο να εισπράττεις τέλος διανυκτέρευσης για κάθε πελάτη που ιδρώνει να προσελκύσει ο κάθε ξενοδόχος και άλλο να εισπράττεις μόνο150 ευρώ ανά διαμέρισμα, για τέλος σκυβάλων το χρόνο. Και έτσι σιγά-σιγά κινδυνεύουμε να γίνουμε αγνώριστοι σαν Γεροσκήπου, αφού αντί ξενοδοχείων αδειοδοτούμε σκοτεινούς πύργους. Χωρίς έσοδα από ξενοδοχεία η πόρτα του δημαρχείου θα γράφει «Κλειστόν». Αρκούν δηλαδή και περισσεύουν λίγες λανθασμένες αποφάσεις από τη δημοτική αρχή για να διαλύσουν μια μικρή πόλη, όπως η Γεροσκήπου. Λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης του τουρισμού το 2020, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Γεροσκήπου εξαρτάται άμεσα από την τουριστική βιομηχανία. Ήδη μετρούμε άνω των δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ απώλειες σε ένα μόνο χρόνο, ήτοι μείον 35% στα έσοδα, γεγονός που έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς του δήμου. Ακόμη μια χρονιά πολύ μειωμένων εσόδων, όπως προβλέπεται και το 2021, θα θέσει στον αναπνευστήρα την ίδια την επιβίωση και την ύπαρξη του δήμου. Ας φανταστούμε λοιπόν, τι σημαίνει μια Γεροσκήπου χωρίς ξενοδοχεία.
Ευτυχώς για το Δήμο μας η επένδυση της Eden City φαίνεται να οδηγείται σε ναυάγιο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Ούγγρο «επενδυτή». Έτσι η εκδοθείσα πολεοδομική άδεια για τους δίδυμους πύργους είναι «υπό ατμό». Σε σχέση με την αίτηση από ξενοδόχο για κατεδάφιση ξενοδοχείου και ανέγερση πύργων (3 δεκαόροφων) ο Δήμος παρουσιάζεται, θέλω να πιστεύω, αντίθετος μετά το «κάζο» με τη δοθείσα «ιερή άδεια». Θέλω να πιστεύω επίσης πως το ΔΣ ομόφωνα θα απορρίψει κάθε αίτηση για πύργους πάνω στο κύμα και ότι θα καλέσει το κράτος να αφαιρέσει τη δοθείσα πολεοδομική άδεια για τους δύο πύργους του Αρχιεπισκόπου. Εξέλιπε, αν μη τι άλλο, ο λόγος του «εμπλουτισμού» της Eden City με κάποια πολυώροφα κτήρια. Παραμένει όμως ο κίνδυνος να αλλάξει χέρια η εταιρία της αρχιεπισκοπής και του Ούγγρου, παράλληλα και η πολεοδομική άδεια για τους δυο πύργους. Ο Δήμος πρέπει να επιμείνει όπως το κράτος κηρύξει όλο το παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου «ελεύθερη ζώνη από πύργους». Ειδικότερα στη δυτική παραλιακή περιοχή του δήμου μας πρέπει να επιτρέπει μόνο ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων σχετικά χαμηλού ύψους. Το τεράστιο έργο των κυματοθραυστών που αρχίζει σύντομα θα εμπλουτίσει περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν και θα αυξήσει τα έσοδα και για το Δήμο μας. Όσον αφορά τα πολυώροφα κτήρια, υπάρχουν αρκετές περιοχές μακριά από την παραλία και εντός του Δήμου για χωροθέτηση τους.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.