Πρόταση νόμου με σκοπό να εφαρμοστεί η ιερακοθηρία στην Κύπρο, κατέθεσε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Χρύσανθος Σαββίδης, με σκοπό να παρέχεται βοήθεια στους γεωργούς που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από άγρια πτηνά. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και η οποία αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα, τα γεράκια θα απωθούν τα άγρια είδη πανίδας, όπως φάσσες, κορακοειδή και σπουργίτια από τα χωράφια των επηρεαζόμενων γεωργών, με διάταγμα του υπουργού Γεωργίας.
Η πρόταση δεν κατατέθηκε τυχαία, αφού σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, όταν ο ίδιος πριν από κάποιους μήνες αποτάθηκε στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, μέσω της Βουλής για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι γεωργοί φθαρτών από τις καταστροφές που προκάλεσαν είδη άγριας πανίδας στις καλλιέργειές τους, η απάντησή ήταν πως δεν υπάρχει διαθέσιμο τέτοιο κονδύλι, αλλά ούτε μπορεί να επιτραπεί το κυνήγι στις κοινότητες Έμπα, Λέμπα και Κισσόνεργα ως μέσο μείωσης των άγριων πτηνών.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο κος Σαββίδης, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, εξέφρασε την πρόθεσή της να ετοιμάσει Νομοσχέδιο για τον έλεγχο του αριθμού των άγριων πτηνών μέσω της ιερακοθηρίας. Παρόλα αυτά, ο κος Σαββίδης θεώρησε πως η κατάθεση μιας τέτοιας νομοθεσίας από την Υπηρεσία, θα καθυστερούσε και αποφάσισε όπως ετοιμάσει και καταθέσει ο ίδιος σχετική πρόταση Νόμου.
Η νομοθεσία
Όπως αναφέρεται στην πρόταση, στον βασικό νόμο του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, θα προστεθεί μια νέα παράγραφος στο εδάφιο (1) του άρθρου 6 που θα αναφέρει πως «με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η ιερακοθηρία ώστε να ελέγχεται ο πληθυσμός ειδών άγριας πανίδας τα οποία προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες».
Σκοπός της πρότασης Νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό να καθορίζει με διάταγμα τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η ιερακοθηρία για να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος με αυτό τον τρόπο, του πληθυσμού ειδών της άγριας πανίδας τα οποία προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες σε περιοχές οι οποίες είναι προστατευόμενες και δεν επιτρέπεται το κυνήγι, αναφέρεται στη σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τα γεράκια σε ρόλο προστάτη
Η ιερακοθηρία, είναι μια πανάρχαια τέχνη που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και ήδη χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για προστασία των αγροτικών καλλιεργειών από άγρια πτηνά που την καταστρέφουν, ενώ παράλληλα σε ελλαδικά δημοσιεύματα γίνεται αναφορά για γεράκια που κατέρριψαν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).
Πάντως η Υπηρεσία Θήρας βλέπει με θετικό μάτι την επαναφορά της ιερακοθηρίας, αφού ήδη στους Κανονισμούς που ετοιμάζονται από την Υπηρεσία και αναμένεται να προωθηθούν με τη σειρά τους στη Βουλή, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται σχετικές πρόνοιες για την ιερακοθηρία. «Σε πολλές περιπτώσεις που, είτε από την άγρια πανίδα, είτε από τα αδέσποτα περιστέρια δημιουργούνται προβλήματα σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η χρήση κυνηγετικού όπλου, η ιερακοθηρία μπορεί να καταστεί μέσο για να μειωθούν όλα αυτά τα προβλήματα», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός.
Κατά καιρούς στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, είχαν εκφραστεί ανησυχίες από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι η ιερακοθηρία θα είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη σύλληψη πουλιών, ωστόσο η Υπηρεσία, θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και για τον λόγο αυτό στους Κανονισμούς που ετοιμάζονται προστέθηκαν αυστηροί περιορισμοί. «Θα πρέπει δηλαδή να λαμβάνονται σχετικές άδειες, να γίνεται εκπαίδευση και να υπάρχει μητρώο», είπε ο κος Αναγιωτός.
(ΠΗΓΗ: REPORTER)