Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις στα σχολεία της Κύπρου, καθώς κατά τους τελευταίους μήνες καταγγέλθηκαν τουλάχιστον τρία περιστατικά.
Με βάση στοιχεία που φέρνει στο προσκήνιο ο «Φ», τα περιστατικά αυτά αφορούν μαθητές,ενώ σε άλλη περίπτωση αναφέρθηκε ότι καθηγήτρια εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω σεξουαλικής κακοποίησης από μαθητές της. Την ίδια στιγμή αναδεικνύονται κενά στον τρόπο διαχείρισης, αλλά και ανεφάρμοστες νομοθεσίες από το 2021.
Όσον αφορά το συγκλονιστικό περιστατικό που γνωστοποιήθηκε με το πέρας της κεκλισμένων των θυρών, συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας σε σχέση με μαθητή ο οποίος κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τρεις άλλους συμμαθητές του, μας αναφέρθηκε ότι πλέον τυγχάνει χειρισμού. Ωστόσο, μας υπογραμμίστηκε ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση, αφού πέρασε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας μέχρι να ανταποκριθεί η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και ακόμη περισσότερος χρόνος έως ότου επέμβει και η Αστυνομία.
Αφού πέρασε διάστημα μεγαλύτερο τους ενός μήνα, με τους θύτες και το θύμα να συνυπάρχουν στην ίδια σχολική μονάδα, τελικά ο ένας από τους θύτες αποβλήθηκε δια παντός. Οι δύο άλλοι παραμένουν στο σχολείο, καθώς κατέθεσαν ένσταση οι οικογένειές τους για την αποβολή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όλο αυτό το διάστημα εκβιάζουν το θύμα.
Σε άλλη περίπτωση αναφέρθηκε ότι εκβιάζονταν μαθήτριες για φωτογραφικό υλικό άσεμνου περιεχόμενου.
Στην αντίπερα όχθη, σημειώθηκε ακραίο περιστατικά σε βάρος καθηγήτριας από ανήλικους, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της λόγω σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από μεγάλη ομάδα μαθητών μέσα σε σχολική αίθουσα.
Από πλευράς της Αστυνομίας, μας αναφέρθηκε ότι διερευνώνται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποιήσης ανηλίκων, οι οποίες συμβαίνουν και σε σχολεία. Ξεκαθαρίστηκε, δε, ότι σε περίπτωση αδικήματος σεξουαλικής φύσεως με θύμα ανήλικο πρόσωπο, τότε αντιμετωπίζεται ως σεξουαλική κακοποίηση και όχι ως παρενόχληση ή εκμετάλλευση, ακόμη και αν οι θύτες είναι επίσης ανήλικοι.
Την αγωνία των γονέων εξέφρασε στον «Φ» ο πρόεδρος του συνδέσμου τους για τη Μέση Εκπαίδευση, Λοΐζος Κωνσταντίου. «Υπάρχει νομοθεσία από το 2021 για δομές ημέρας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρει βαρύτατη ευθύνη και με τη σειρά του και το υπουργείο Παιδείας», υπογράμμισε.
Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε σε σχέση με το περιστατικό που έγινε γνωστό μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ότι αμέσως μετά την καταγγελία έτρεξαν. «Στείλαμε εκπαιδευτικό ψυχολόγο στο σχολείο. Είναι εκεί, ήδη, η Αστυνομία και διερευνά. Παίρνει χρόνο αυτή η διερεύνηση. Δεν έχουμε έλλειψη ούτε νομοθεσιών, ούτε προνοιών στις νομοθεσίες. Να ενεργοποιηθούν οι νομοθεσίες, να αναλάβουμε όλοι ευθύνες. Δεν μπορεί το δημόσιο σχολείο να δράσει μόνο του».
Ήταν πολύ χρήσιμη η συνεδρία στην Επιτροπή Παιδείας, στη διάρκεια της οποίας μίλησαν για τα πολύ ευαίσθητα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης, στην παρουσία όλων των φορέων. «Για πρώτη φορά όλες οι υπηρεσίες είμαστε συντονισμένες, ώστε να έχει και λόγο και τρόπο αντίδρασης το θύμα».
Από τη στιγμή που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, θέλουμε να αναφέρονται αμέσως και να παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Πρέπει να δούμε πώς τα αναφέρουμε. «Μόνο και στην υπόνοια τέτοιου περιστατικού, υποχρεώνεται ο εκπαιδευτικός να πάει απευθείας στην αστυνομία, χωρίς καν να ενημερωθεί η διεύθυνση του σχολείου». Έχει μεγάλη σημασία, είπε ακόμη η Υπουργός, όλα τα παιδιά και οι γονείς να γνωρίζουν πώς να δράσουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας ζητά μέσω ερωτήματος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος ζήτησε όπως του κοινοποιηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν και δύναται να ενεργοποιηθούν από τις διευθύνσεις των μονάδων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς. Ζητά επίσης, ενημέρωση για τη στελέχωση και τους όρους εντολής υπηρεσιών όπως της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης και άλλες, ρωτώντας «κατά πόσον κρίνετε ότι η στελέχωση τους είναι επαρκής ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά».
(Philenews)