Την ώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι επισκέπτες στις παραλίες της Κύπρου αυξάνονται, οι ναυαγοσώστες κρούουν για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω των διαχρονικών ελλείψεων που παρατηρούνται, ενώ εδώ και έξι χρόνια βρίσκονται εν αναμονή για την δημιουργία της Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών, θεωρώντας ότι η εν λόγω Υπηρεσία θα τους βοηθήσει ως προς την καλύτερη επιτήρηση.
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου, των επαγγελματιών ναυαγοσωστών, Γιώργος Τσαούσσης, επεσήμανε πως «έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί η Υπηρεσία ασφάλειας παραλιών, η οποία θα ήταν στελεχωμένη από εκπαιδευμένα άτομα και θα συνέβαλλαν στο να επιλυθούν κάποια από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε».
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαούσης, τα προβλήματα των ναυαγοσωστών είναι διαχρονικά και αφορούν κατά κύριο λόγο την υποστελέχωση, τις ελλείψεις εξοπλισμού, καθώς και θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης τους. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου των επαγγελματιών ναυαγοσωστών σημείωσε, ότι «οι πλείστες οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και προσελκύουν κόσμο είναι στελεχωμένες. Ωστόσο, σε πιο μικρές παραλίες αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», ενώ εξήγησε πως οι παραλίες στελεχώνονται με βάση την επισκεψημότητα, ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας ότι σε παραλία με λιγότερο κόσμο δεν θα προκύψουν περιστατικά και μάλιστα σοβαρά».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των ναυαγοσωστών για μονιμοποίηση κάποιων μελών τους, ανέφερε, ότι, «η επίσημη ενημέρωση είναι ότι και το θέμα της μονιμοποίησης θα το επιλύσει η Υπηρεσία ασφάλειας παραλιών, όταν συσταθεί».
Η συζήτηση για την σύσταση της Υπηρεσίας άρχισε από το 2018, καθώς καθοριζόταν μέσω του Εθνικού Σχεδίου «Σαλαμίς», ωστόσο, το όλο θέμα φαίνεται να σκαλώνει στις διαδικασίες και προς αυτή την κατεύθυνση, κατατέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πρόταση νόμου, από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Κυριάκο Χατζηγιάννη, μέσα από την οποία θεσπίζεται νομοθεσία για τη δημιουργία της εν λόγο Υπηρεσίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, ο ρόλος της Υπηρεσίας μεταξύ άλλων θα είναι:
-Η επίβλεψη κατά πόσο τηρούνται οι πρόνοιες του Σχεδίου «Σαλαμίς»
-Η διασφάλιση της επαρκούς στελέχωσης των παραλιών
– Η πρόσληψη ναυαγοσωστών και η επαρκής στελέχωση των παραλιών
-Η κατάλληλη επιχειρησιακή εκπαίδευση των ναυαγοσωστών και η αγορά κατάλληλου εξοπλισμού για κάθε ναυαγοσωστικό πύργο.
Στην πρόταση νόμου προνοείται επίσης όπως η συγκεκριμένη Υπηρεσία τεθεί υπό την ευθύνη του Υφυπουργείου Τουρισμού.
Η πρόταση νόμου έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, στις 22/2/2024, ωστόσο, ακόμη δεν έχει συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε επίσημα και στο καλοκαίρι. Η συζήτηση της πρότασης νόμου στην Επιτροπή, αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Πάντως, στις ανησυχίες των επαγγελματιών ναυαγοσωστών απάντησε μέσω πρόσφατης ανακοίνωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι συμφωνήθηκε νέα κοινή διαδικασία και κριτήρια πρόσληψης μόνιμων και εποχικών ναυαγοσωστών. Επίσης, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, ανεγέρθηκαν 45 νέοι ναυαγοσωστικοί πύργοι Παγκύπρια, ούτως ώστε να καλυτερεύσουν τόσο, το επίπεδο επιτήρησης, όσο και οι συνθήκες εργασίας των ναυαγοσωστών.
(Reporter)