Σε κομβικό σημείο εισέρχεται η εκδίκαση της υπόθεσης για τον θάνατο του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη, δεκανέα Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά το θανάσιμο τραυματισμό του στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, στις 27 Ιουνίου του 2022, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος, Φάνης Μακρίδης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, το Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας έχει ορίσει πέντε συνεχόμενες ημερομηνίες για ακροάσεις κατά την προσεχή εβδομάδα, δηλαδή στις 3, 4, 5, 6 και 7 Ιουνίου. Με βάση τον πίνακα μαρτύρων κατηγορίας, είναι πιθανόν να παρουσιαστεί και η σημαντική αυτή μαρτυρία για τα δεδομένα που καταγράφονται από το «μαύρο κουτί» του ελικοπτέρου, απ’ όπου έγινε η μοιραία πτώση του Γιαννιού.
Με απλά λόγια, πιθανολογείται ότι θα κληθεί ο εμπειρογνώμονας της Αστυνομίας που ανέλυσε τα δεδομένα της πτήσης όπως αυτά καταγράφηκαν από το ειδικό μηχάνημα. Αυτή η μαρτυρία κρίνεται ως ύψιστης σημασίας για την όλη υπόθεση. Ενδεχομένως, να ρίξει άπλετο φως στις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τη θέση της κατηγορούσας Αρχής, η πτήση ήταν αναγνωριστική, ωστόσο, υπό συνθήκες, οι οποίες για την ώρα δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ο Γιαννιού φέρεται να έλαβε οδηγία για να επιχειρήσει τη μοιραία πτώση που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πιλότος είναι ο αρμόδιος για να αναφέρει κατά πόσον πληρούνται οι παράμετροι για μια ασφαλή πτώση στη θάλασσα από ύψος. Παράμετροι που έχουν να κάνουν με το ύψος και την ταχύτητα του ελικοπτέρου. Το μαύρο κουτί είχε σταλθεί και σε Ιταλούς εμπειρογνώμονες για εξετάσεις. Δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα κληθεί και κάποιος ειδικός από τη μεσογειακή χώρα για να καταθέσει ενόρκως.
Ο κατηγορούμενος
Κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι έμπειρος στρατιωτικός και συγκεκριμένα αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομέων, ο οποίος βρισκόταν με τον Γιαννιού στο ελικόπτερο και είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που καταγράφονται στο κατηγορητήριο, ο υπαξιωματικός των ΛΟΚ, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο άσκησης μελών των Δυνάμεων Καταδρομών, λόγω επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς φέρεται να επέφερε χωρίς πρόθεση τον θάνατο του δεκανέα κατά τη διαδικασία πτώσης από στρατιωτικό ελικόπτερο που βρισκόταν εν πτήσει, στη θαλάσσια περιοχή του Ακάμα.
Aπό τη μαρτυρία που συγκέντρωσε το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, φαίνεται να προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος αρχιλοχίας έδωσε οδηγίες στον αποβιώσαντα για να πραγματοποιήσει πτώση σε χρόνο που το ελικόπτερο δεν βρισκόταν σε παραμέτρους ρίψεως (βλ. ύψος και ταχύτητα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συμβασιούχος οπλίτης να πέσει από ύψος πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου, περί τα 23 μέτρα και να επέλθει ο θάνατος του.
Ο υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς κατηγορείται στη βάση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα. Σε περίπτωση καταδίκης για το εν λόγω αδίκημα, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και τέσσερα έτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, σημειώνεται: «Όποιος, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης, ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επιφέρει τον θάνατο άλλου προσώπου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων χρόνων ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες πεντακόσιες λίρες».
Πάντως, η όλη δικαστική διαδικασία σημαδεύτηκε από αρκετές ανατροπές. Αρχικά και συγκεκριμένα στα τέλη του Μαρτίου του 2023, ο κατηγορούμενος είχε απαντήσει μη παραδοχή. Ακολούθησε η έναρξη ακροαματικής διαδικασίας και κλήθηκε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας. Κατόπιν τούτου, ο υπαξιωματικός άλλαξε απάντηση και παραδέχθηκε ενοχή στο αδίκημα. Η υπόθεση, λοιπόν, ορίστηκε για γεγονότα και αγορεύσεις, με το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφασή του. Ωστόσο, προέκυψε πάλι ανατροπή, με τον κατηγορούμενο να δηλώνει εκ νέου «μη παραδοχή». Η υπόθεση είχε επαναπρογραμματιστεί για τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου. Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιουνίου του 2023 ο Δικαστής που εκδίκαζε αρχικά, ζήτησε εξαίρεση.
Ανοικτό το θέμα πειθαρχικών ευθυνών
Για τον Παναγιώτη Γιαννιού δεν αναζητήθηκαν για την ώρα πειθαρχικές ευθύνες ανώτερων στελεχών της Εθνικής Φρουράς. Όπως μας αναφέρθηκε από άτομο που έχει γνώση των διαδικασιών, το στράτευμα θα περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση, πριν δρομολογήσει την όποια πειθαρχική διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι ο συμβασιούχος οπλίτης είχε τραυματιστεί θανάσιμα στις 27/7/2022 και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Δυο ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Οι ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, που διενήργησαν τη νεκροτομή στη σορό του στις 2/7, είχαν καταλήξει ότι ο θάνατος του 27χρονου επήλθε από βαρύτατη κάκωση κεντρικού νευρικού συστήματος, συνεπεία κατάγματος σπονδυλικής στήλης.
Το θέμα αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών σε αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς παραμένει ανοικτό και σε ό,τι αφορά τον θάνατο της 27χρονης συμβασιούχου οπλίτη, Νάταλυς Νεοφύτου. Τον περασμένο Μάρτιο (2024) ο επιλοχίας (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς Λ.Ι., που κατηγορείτο για το τραγικό δυστύχημα, αθωώθηκε. Το Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε πως οι μαρτυρίες δεν ήταν επαρκείς ώστε να καταδικαστεί ο υπαξιωματικός. Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Σώματος, Ξενοφών Ευσταθίου, είχε κρίνει αναξιόπιστους και τους 12 στρατιωτικούς που ήταν μάρτυρες κατηγορίας (οι άλλοι δυο ήταν αστυνομικοί). Η Νομική Υπηρεσία εφεσίβαλε αυτή την υπόθεση. Πριν, λοιπόν, ξεκαθαριστεί το θέμα των ποινικών ευθυνών, δεν πρόκειται να αρχίσει άλλη διαδικασία.
Η Νάταλυ Νεοφύτου έχασε τη ζωή της στις 12/5/2022 μετά από δυστύχημα σε στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης. Το μοιραίο συμβάν είχε σημειωθεί γύρω στις 11:00 το πρωί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο ανετράπη το όχημα τύπου τζιπ, στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη. Η 27χρονη φέρεται να καταπλακώθηκε από το όχημα και να κατέληξε στην άσφαλτο.
Για την ώρα, δεν έχει ληφθεί απόφαση από τη Νομική Υπηρεσία για τις άλλες δυο υποθέσεις θανάσιμων τραυματισμών στην Εθνική Φρουρά που μας απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τα τραγικά συμβάντα με θύμα τον λοχαγό Ξάνθο Κυριάκου από τη Λεμεσό και τον Ελλαδίτη αρχισμηνία, Βασίλειο Μπράτο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσον θα κατηγορηθούν φυσικά πρόσωπα.
Ο πρώτος, στην προσπάθειά του να εκτελέσει καταρρίχηση με σχοινί στην περιοχή Τροοδίτισσας, κατέπεσε σε χαράδρα περίπου 40 μέτρων. Όσο για τον δεύτερο, ο άτυχος συμβασιούχος υπαξιωματικός που υπηρετούσε στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για 27 συναπτά χρόνια, τραυματίστηκε σοβαρά στις 17 Αυγούστου. Ασχολείτο με προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στη βάση. Συγκεκριμένα, εξερράγη ελαστικό οχήματος μεταφοράς προσωπικού. Δώδεκα ημέρες μετά το μοιραίο ατύχημα, ο υπαξιωματικός άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν, καταλήγει στο δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος».
Πηγή: Φιλευλευθερος/Omegalive