Στο προσκήνιο έρχονται ξανά τα ηλεκτρονικά πατίνια (σκούτερ) που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες στους κυπριακούς δρόμους, προκαλώντας ενίοτε και προβλήματα, καθώς είτε βρίσκονται πεταμένα δεξιά και αριστερά είτε ενέχονται σε τροχαία ατυχήματα. Το όλο θέμα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, καθώς είναι κοινώς παραδεκτό ότι παρατηρούνται κενά στη νομοθεσία που διέπει την χρήση ηλεκτρονικών πατινιών και κυρίως για τα ζητήματα των ατυχημάτων, αφού οι πολίτες που ενδεχομένως να έχουν ατύχημα με άλλο πρόσωπο που οδηγεί σκούτερ, τις πλείστες φορές δεν ξέρουν που να αποταθούν, καθώς καμία ασφάλεια δεν καλύπτει τα ηλεκτρικά πατίνια.
Το ζήτημα με τη χρήση ηλεκτρονικών πατινιών δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στη δημόσια συζήτηση, ωστόσο, με τα συχνά ατυχήματα, έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Μιλώντας στον REPORTER, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ξεκαθάρισε πως δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών τα ηλεκτρικά πατίνια, καθώς η αδειοδότηση γίνεται από τους Δήμους και τις Κοινότητες. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «επειδή προκύπτουν θέματα οδικής ασφάλειας, καθώς είχαμε ήδη δυο ατυχήματα μέσα σε λίγες μέρες, πρέπει να δούμε πώς θα χειριστούμε το όλο θέμα».
Στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετείχαν τόσο η Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας κλήθηκαν να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους, ούτως ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται, καθώς είναι η αρμόδια Αρχή για τους ελέγχους. Ο Υπουργός Μεταφορών, επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη όπως το όλο ζήτημα με τα ηλεκτρικά πατίνια συζητηθεί εκτενώς.
Πάντως, δεν αποκλείεται, αν δεν καλυφθούν τα νομικά κενά αλλά και να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι, η χρήση ηλεκτρικών πατινιών ακόμη και να καταργηθεί, όπως ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας.
Επιπρόσθετα, εγείρεται και ζήτημα αναφορικά με τις αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, «η ρύθμιση που υπάρχει σήμερα είναι ακριβώς ό,τι προνοείται σε ατύχημα με ποδήλατο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα καλύπτουν, όμως το πιο σημαντικό είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και μετά τα υπόλοιπα. Πάντως, με δεδομένο πως η χρήση των ηλεκτρονικών πατινιών αδειοδοτείται από τους Δήμους και τις Κοινότητες, ο μόνος τρόπος να αποζημιωθεί ο παραπονούμενος είναι να κινηθεί νομικά εναντίον της τοπικής αρχής η οποία προχώρησε στην αδειοδότηση, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο, καθώς τέτοιες διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Από την πλευρά της, η Αστυνομία ξεκαθαρίζει πως, σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό διερευνάται όπως όλα τα τροχαία.
Επιπλέον, η νομοθεσία που διέπει την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, προνοεί πρόστιμα ως και 85 ευρώ για όσους δεν τηρούν τις πρόνοιές της. Μεταξύ άλλων, στο νόμο καταγράφεται η υποχρέωση των χρηστών να φέρουν προστατευτικό κράνος. H διακίνηση τέτοιων συσκευών μπορεί να γίνεται μόνο σε δρόμο με ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χιλιόμετρα, σε ποδηλατόδροµο, σε ποδηλατολωρίδα ή σε προέκταση ποδηλατοδρομου η οποία φέρει ειδικό σήμα. Η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών απαγορεύεται σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, σε πλατείες ή σε πεζόδρομους (με εξαίρεση αν καθορίζεται διαφορετικά από τον οικείο δήμο ή κοινότητα). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαίωμα χρήσης e-scooters έχουν μόνο άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών.
(Reporter)