Αερόσακος ΤΑΚΑΤΑ
Συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας εξοπλίζουν τα σημερινά αυτοκίνητα είτε για να αποφύγουμε ένα ατύχημα (ενεργητική ασφάλεια) είτε μετά που γίνεται ένα ατύχημα για να έχουμε τις λιγότερες συνέπειες (παθητική ασφάλεια).
Παραδείγματα:
Ενεργητικά Συστήματα ασφάλειας: Καλά ελαστικά, ένα καλά συντηρημένο σύστημα ανάρτησης (σούστες), σύστημα πέδησης (φρένα) ABS, κλπ.
Παθητικά συστήματα ασφάλειας: Ζώνες ασφαλείας, αερόσακοι, στιβαρό αμάξωμα κλπ.
Το θέμα των ημερών είναι οι προβληματικοί Ιαπωνικοί αερόσακοι ΤΑΚΑΤΑ. Ένα θέμα γνωστό εδώ και 10 περίπου χρόνια, που στην Κύπρο του δόθηκε σημασία σήμερα(!) λόγω των επιβεβαιωμένων πλέον θανάτων που προκάλεσαν και μπορούν επίσης να προκαλέσουν μελλοντικά.
Πώς λειτουργεί ένας αερόσακος; Ένας αερόσακος αποτελείται από μια πλαστική σακούλα που, σε περίπτωση ατυχήματος με ταχύτητα 30 km/h ή μεγαλύτερη, φουσκώνει με κάποιο αέριο και ανοίγει μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μεταξύ του επιβάτη και της θέσης στο εσωτερικό όπου είναι εγκατεστημένος ο αερόσακος. Έτσι επιπλέον της ζώνης ασφαλείας προσφέρεται κατά την σύγκρουση ένα μαξιλάρι για μείωση των τραυματισμών στο ανθρώπινο σώμα.
Η διαδικασία γίνεται με την ενεργοποίηση ενός αισθητήρα, ο οποίος δίνει το σήμα για να ανοίξει ο αερόσακος. Χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την πρόσκρουση του αυτοκινήτου, ένας αισθητήρας (που ευρίσκεται π.χ. στον μπροστινό προφυλακτήρα) στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα που δημιουργεί σπινθήρα και αναφλέγει το νιτρικό αμμώνιο που χρησιμοποιείται στους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ. Αυτή η χημική διεργασία παράγει και φουσκώνει τον αερόσακο με αβλαβές αέριο άζωτο. Όλα αυτά συμβαίνουν δηλαδή γρηγορότερα από ριπή οφθαλμού. Οι αερόσακοι έχουν «δίπλες» (αδύνατα σημεία), ώστε να σπάζουν και να ξεφουσκώνουν αμέσως μετά το φούσκωμα. Έτσι δεν μπορούν να πνίξουν και δεν περιορίζουν την κίνηση του επιβάτη.
Εδώ παραμονεύει όμως ο κίνδυνος στους εν λόγω αερόσακους. Το νιτρικό αμμώνιο βρίσκεται αποθηκευμένο μέσα στον αερόσακο εντός ενός μεταλλικού περιβλήματος. Μακρόχρονες συνθήκες έκθεσης σε υπερβολική ζέστη και υγρασία, αλλοιώνουν το χημικό μείγμα με αποτέλεσμα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση του αυτοκινήτου να προκαλείται μια βίαιη έξοδος του παραγόμενου αερίου από το μεταλλικό περίβλημα και έκρηξη, με συνέπεια το μεταλλικό περίβλημα να μετατρέπεται σε σκάγια που πλήττουν τους επιβάτες.
Εν συντομία, η αιτία του κακού είναι η χρήση της συγκεκριμένης χημικής ένωσης στους εν λόγω αερόσακους. Το υγροσκοπικό νιτρικό αμμώνιο, που απορροφά υγρασία με την πάροδο του χρόνου αποσυντίθεται, με αποτέλεσμα κατά την αναγκαία ανάφλεξη του στη σύγκρουση του αυτοκινήτου, να προκαλεί έκρηξη κατακομματιάζοντας το μεταλλικό περίβλημα του και εκτοξεύοντας σφαιρίδια εναντίον των επιβατών.
Ας θυμηθούμε την έκρηξη νιτρικού αμμωνίου στις 4 Αυγούστου 2020 και την καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού. Οφείλεται ακριβώς στις κακές συνθήκες αποθήκευσης τεράστιας ποσότητας νιτρικού αμμωνίου.
Στη φωτογραφία, στο κάτω-κάτω μέρος της ζώνης ασφαλείας του οδηγού υπάρχει υφασμάτινη καρτέλα όπου φαίνεται, εκτός των άλλων, η εταιρεία κατασκευής των ζωνών ασφαλείας και των αερόσακκων του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Τονίζουμε πως αν πρόκειται για ΤΑΚΑΤΑ δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι από τις επικίνδυνες παρτίδες. Πρέπει να ελεχθεί από την αντιπροσωπεία.
Στο πιο κάτω βίντεο μπορούμε να διακρίνουμε την έκρηξη ενός ελαττωματικού αερόσακου.
Α.Τρακκίδης, Μηχανολόγος μηχανικός.