Έντονο παρασκήνιο και διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη απο την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου της νεας βουλής στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας στις 10 Ιουνίου. Το σίγουρο είναι πως, οι όποιες συνεργασίες για την προεδρία της βουλής, προμηνύουν συνεργασία και για τις Προεδρικές εκλογές, με ενδιάμεσο σταθμό και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η διαμόρφωση δύο στρατοπέδων με σκοπό τη σύμπραξη διαφορετικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, από τη μια φαίνεται να υπάρχει το στρατόπεδο του Δημοκρατικού Συναγερμού με 17 βουλευτές, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ με τέσσερις βουλευτές αντίστοιχα, ενώ στην αντίπερα όχθη δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΑΚΕΛ με 15 βουλευτές, Δημοκρατικού Κόμματος με 9 βουλευτές και Κινήματος Οικολόγων με τρεις βουλευτές. Ωστόσο, η μόνη επίσημη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής είναι του προέδρου του Ελαμ Χρίστου Χρίστου, μια υποψηφιότητα που για τα πλείστα κόμματα αποτελεί κόκκινη γραμμή.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ “ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ”
ΔΗΣΥ 17 ΕΔΕΚ 4 ΔΗΠΑ 4 = 25 Βουλευτές
ΑΚΕΛ 15 ΔΗΚΟ 9 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3 = 27 Βουλευτές
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Το κυβερνών κόμμα μελετά και το σενάριο να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, με τον πρόεδρο του, Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά στο τραπέζι ενδεχομένως να τεθούν και τα ονόματα άλλων βουλευτών.
«Υπάρχει χρόνος να δούμε συλλογικά πώς θα χειριστούμε το όλο ζήτημα. Είναι κάτι που ακόμη δεν μας έχει απασχολήσει. Κάθε πράγμα στο καιρό του», δήλωσε ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.
Στο Ακελ το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για συζητήσεις σε σχέση με την Προεδρία της Βουλής, καθώς άνοιξε το κεφάλιαιο για την ηγεσία του κόμματος
«Στο ΔΗΚΟ μελετούν διάφορα σενάρια, διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής, υποστήριξη Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ή και στήριξη υποψηφίου από το ΑΚΕΛ», ανέφερε ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
«Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών..», είπε η Αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της απαντά στις φημολογίες, ότι υπάρχει συμφωνία με το ΔΗΣΥ και για την προεδρία της Βουλής μετά από την ψήφιση από το κόμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
«Δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα προεδρίας της βουλής ούτε απο την πλευρά μας ούτε απο πλευράς ΔΗΣΥ», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ωστόσο τα ονόματα μέχρι στιγμής που κερδίζουν έδαφος σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου του προέδρου της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν και του πρόεδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Ενδεχομένως ωστόσο τις επόμενες ημέρες να προταθούν και ονόματα γυναικών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα σταλούν και τα κατάλληλα μηνύματα.
ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Κατά την πρώτην συνεδρία της πρώτης τακτικής συνόδου της νέας περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών, δηλαδή ο Ζαχαρίας Κουλίας.
Η διαδικασία εκλογής που ακολουθείται είναι η εξής:
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
* Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών.
Δηλαδή εκείνος που θα εξασφαλίσει 29 ψήφους
* Εάν δεν εκλεγεί, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία και Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων βουλευτών.
* Εάν δεν εκλεγεί, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους
Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και να καταλήξουν σε συναινετική λύση.
ΠΗΓΗ OMEGALIVE