Η καρδιακή ανακοπή ή/και ο αιφνίδιος θάνατος ενός αθλητή στη διάρκεια ενός αγώνα ή μετά, έρχεται, θα ισχυριζόταν κάποιος, σε αντίθεση με την πάγια άποψη των γιατρών ότι «η άσκηση είναι χρήσιμη για την υγεία».
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και το επίμηκες QT σύνδρομο, αποτελούν δύο καρδιοπάθειες, οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και αιφνίδιου θανάτου.
Για τη διάγνωση των δύο αυτών καρδιοπαθειών είναι αναγκαίο το ηλεκτροκαρδιογράφημα ενώ το υπερηχογράφημα είναι επίσης χρήσιμο για τη διάγνωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.
Βέβαια είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας με την «αθλητική καρδιά», η οποία επίσης είναι κάπως υπερτροφική, έχει μεγαλύτερες κοιλότητες ενώ συνοδεύεται με βραδυκαρδία.
Το σύνδρομο Marfan έχει επίσης περιγραφεί ως πιθανή αιτία αιφνίδιου θανάτου. Για τη διάγνωση του πέραν της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφήματος είναι αναγκαίος ο γενετικός έλεγχος.
Η μυοκαρδίτιδα λόγω προσβολής του μυοκαρδίου από κάποιον ιό αποτελεί επίσης αιτία ανακοπής στον αθλητή, αποκτά δε επικαιρότητα το διάστημα αυτό λόγω της συχνότερης της εμφάνισης ως επιπλοκή μόλυνσης με κορωναιό ή ως παροδική επιπλοκή μετά το εμβόλιο.
Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου λόγω θρόμβωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες αποτελεί μια άλλη αιτία άνκαι σπάνια σε άτομα κάτω των 30 ετών.
Το ντόπιγκ ή η χρήση ορισμένων διεγερτικών φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρυθμίες που πιθανόν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή, στη διάρκεια άθλησης.
Η Ευρωπαική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει, α) την εντόπιση των αθλητών υψηλού κινδύνου, β) την προαγωνιστική ιατρική εξέταση των αθλητών και γ) τη διαθεσιμότητα αυτόματων απινιδωτών στους αθλητικούς χώρους.
Αναφέρονται στη συνέχεια μερικοί θάνατοι γνωστών αθλητών.
Μαρκ Βιβιάν Φοέ: ποδοσφαιριστής από το Καμερούν ο οποίος πέθανε το 2003 κατά την διάρκεια του αγώνα Καμερούν-Κολομβίας. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Μίκλος Φέχερ: Ούγγρος επιθετικός, 24 ετών, που υπέστη καρδιακή προσβολή το 2004, στη διάρκεια του αγώνα της Μπενφίκα με την Γκιμαράες. Του παρείχαν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη με επιτυχία αλλά απεβίωσε μερικές ώρες αργότερα. Η εξέταση έδειξε δυσπλασία της καρδιάς.
Αντόνιο Πουέρτα: πέθανε το 2007 στη διάρκεια της αναμέτρησης της Σεβίλλης με τη Χετάφε. Προηγήθηκε λιποθυμικό επεισόδιο λίγες ημέρες προηγουμένως στη διάρκεια προπόνησης.
Γκρίφιθ Τζόινερ: Η ταχύτερη γυναίκα στον στίβο πέθανε το 1998 σε ηλικία 38 ετών, στη διάρκεια του ύπνου της. Ως πιθανές αιτίες αναφέρθηκαν, η ασφυξία λόγω θέσης, η επιληπτική κρίση ή σπηλαιώδες αγγείωμα του εγκεφάλου.
Κρις Ουίλιαμς: μπασκετμπολίστας ο οποίος πέθανε το 2017 σε ηλικία 36 ετών από οξεία θρόμβωση.
Σέικ Τιοτέ: διεθνής κινέζος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στη Νιούκασλ, υπέστη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου στη διάρκεια προπόνησης.
Πιερμάριο Μοροζίνι: το 2012, ο 25χρονος ποδοσφαιριστής κατέρρευσε εντός γηπέδου λόγω εμφράγματος. Του χορηγήθηκαν πρώτες βοήθειες συμπεριλαμβανομένης απινίδωσης, με επιτυχία, αλλά κατέληξε αργότερα ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.
Μπίβαν Μούντι: Ο 22χρονος αθλητής του ράγκμπι υπέστη καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια αγώνα στη Νέα Ζηλανδία. Τον επανέφεραν αλλά παρέμεινε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο όπου κατέληξε μετά από μέρες χωρίς ποτέ να συνέλθει.
Τα επεισόδια αυτά δεν μειώνουν τη σημασία και το ρόλο της συστηματικής άσκησης στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Εξηγούν όμως ότι οι αθλητές και όσοι ασκούνται αγωνιστικά, θα πρέπει να υποβάλλονται σε σχολαστική ιατρική εξέταση συμπεριλαμβανομένης και καρδιολογικής.