Είναι χρήσιμο ο πρόεδρος και οι υπουργοί να έχουν συνεργάτες. Αλλά οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι άλλο είναι να έχουμε συνεργάτες και άλλο το να κάνουμε ότι θέλουμε. Από τη στιγμή που κάποια πρόσληψη αφορά το δημόσιο χρήμα, όλα πρέπει να γίνονται διαφορετικά και με διαφάνεια. Ένας υπουργός δικαιούται να έχει συνεργάτες, είναι φυσικό να έχει άτομα που να τα εμπιστεύεται αλλά οι διαδικασίες των προσλήψεων πρέπει να έχουν την κατάλληλη νομιμοποίηση.
Η Βουλή να εγκρίνει τους τρόπους και τις διαδικασίες γιατί δεν αφορούν κάποιες τυχαίες επιλογές σε ατομικό επίπεδο αλλά επιλογές με δημόσιο χαρακτήρα, επιλογές που αμείβονται από τα δημόσια ταμεία. Είναι αναγκαίο να σταματησουμε τις πρακτικές του βολέματος και της αδιαφάνειας. Οι πολίτες απορρίπτουν αυτές τις παλαιοκομματικές μεθόδους και ζητούν σεβασμό στις θεσμικές λύσεις. Μέχρι τώρα η νεοεκλεγείσα προεδρία αναλώθηκε σε διορισμούς από το δικό της περιβάλλον ή από όσους την στήριξαν στην προεκλογική περίοδο. Όμως μια μικρή χώρα όπως η δική μας δεν μπορεί να πάει μπροστά όταν οι μισοί αποκλείουν τους άλλους μισούς.
Μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο όταν οι θεσμοί και οι διαδικασίες λειτουργούν και έτσι να επιλέγονται οι πιο κατάλληλοι.
Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι διορίζοντας τους δικούς του ενισχύει τη θέση του στο πολιτικό μας σύστημα. Θεωρώ ότι αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη, η πλειοψηφία δεν εγκρίνει ρουσφετολογικές πρακτικές καλυμμένες με αδιαφάνεια και προχειρότητα. Χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικές ώστε όλα όσα μάς ενοχλούν να πάρουν μια άλλη τροχιά: πρώτα οι κανονισμοί, μετά η ψήφιση στη Βουλή, μετά η εφαρμογή τους και στο τέλος η γνωστοποίηση των επιλογών που κάνουν οι Υπουργοί.
Η παρεμβαση του Γενικού Ελεγκτή στην υπόθεση με το Υφυπουργείο Τουρισμού ήταν υποβοηθητική, ώστε να φτάσουμε σύντομα σε μια συναίνεση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Έχουμε καθήκον λοιπόν να προωθήσουμε αλλαγές που να ικανοποιούν το αίσθημα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
Του Βαλεντίνου Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου.