Σε κάθε χώρα υπάρχει η κεντρική τράπεζα που έχει δύο βασικές λειτουργίες:
Να εκδίδει το χρήμα του κράτους και να ελέγχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι εμπορικές τράπεζες.
Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το δικαίωμα το έχει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που εκδίδει το χρήμα για όλα τα κράτη μέλη και καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν όλες οι κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας μέλους οι οποίες με τη σειρά τους εφαρμόζουν αυτό το πλαίσιο στις εμπορικές τράπεζες της κάθε χώρας.
Όμως οι κεντρικές τράπεζες καθώς και η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα είναι εταιρίες που το μεγαλύτερο τους ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες γνωστοί και ως διεθνείς τραπεζίτες!!!
Δηλαδή αυτοί οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα κάθε φορά που η κάθε χώρα ή η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα εκδίδει χρήμα να χρεώνουν τόκο και να καθορίζουν με τέτοιο τρόπο το πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους!!!
Όταν το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέσα από τα έσοδα του, τότε παράγεται χρήμα μέσω έκδοσης ομολόγων για να καλύψει τις ανάγκες του!!!
Το κράτος εκδίδει ομόλογα τα δίδει στη κεντρική τράπεζα και αυτή με τη σειρά της τυπώνει ανάλογο χρήμα και το δίνει στο κράτος με τόκο!!!
Το κράτος για να πληρώσει την αξία των ομολόγων εισπράττει ολοένα και περισσότερους φόρους από τους πολίτες!!!
Δηλαδή οι διεθνείς τραπεζίτες με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν στα χέρια τους ένα μέρος του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου.
Όταν το χρέος ενός κράτους αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό το κράτος υπογράφει μνημόνιο με τους διεθνείς τραπεζίτες και τους παραδίδει άμεσα τον έλεγχο της χώρας.
Τότε αυτοί συνεχίζουν την υφαρπαγή του δημόσιου και του ιδιωτικού πλούτου μέχρι να τα αρπάξουν όλα και να εξοντώσουν οικονομικά το κράτος και τους πολίτες!!!
Οι εμπορικές τράπεζες με τη σειρά τους λειτουργούν για να φυλάσσουν τις καταθέσεις των ανθρώπων δίνοντας ένα ελάχιστο τόκο και για να δίνουν δάνεια με μεγαλύτερο τόκο μέσω του κλασματικού αποθέματος.
Το κλασματικό απόθεμα που ισχύει στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες είναι το 10% δηλαδή η εμπορική τράπεζα χορηγεί δάνεια δέκα φορές περισσότερα από τις καταθέσεις που έχει στο ενεργητικό της.
Δηλαδή εάν έχει ένα εκατομμύριο καταθέσεις έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει δέκα εκατομμύρια δάνεια.
Δηλαδή τα 9 εκατομμύρια είναι ανύπαρκτο χρήμα.
Δημιουργούνται λογιστικά από το τίποτα.
Οι δανειολήπτες για να πάρουν δάνειο ένα ποσό βάζουν υποθήκη στη τράπεζα κάτι που έχει αντίστοιχη πραγματική αξία όπως μια κατοικία, γη, αυτοκίνητο.
Δηλαδή δανείζει κάτι που δεν έχει και λαμβάνει τόκο και όταν ο δανειολήπτης για κάποιους λόγους δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το ανύπαρκτο χρήμα τότε η τράπεζα του παίρνει μέσω υποθήκης αυτό που έχει και πραγματικά υπάρχει.
Με βάση τα παραπάνω γίνονται εύκολα αντιληπτοί οι τρόποι με τους οποίους οι διεθνείς και τοπικοί τραπεζίτες συγκέντρωσαν στα χέρια τους τεράστιο πακτωλό χρημάτων που το βούτηξαν με παράνομη ‘νομιμοποιημένη’ μέθοδο από τους συμπολίτες τους και ανέλαβαν τον έλεγχο κάθε τομέα της κοινωνίας (ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – Μ.Μ.Ε. – ΙΑΤΡΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΤΡΟΦΙΜΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΤΛ) .
Επομένως γίνεται φανερό ότι η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει και να διαχειρίζεται την παραγωγή του χρήματος το δημοκρατικά διοικούμενο κράτος (πολιτεία), γιατί μόνο αυτό μπορεί να το κάνει με ανθρωπισμό.
Απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η δημιουργία ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου που θα ανατρέψει τις μαριονέτες της κοινοβουλευτικής κομματοκρατίας που ελέγχονται από τους τραπεζίτες και μέσω των καλύτερων αντιπροσώπων του λαού σε ήθος, αγωνιστικότητα, γνώση, ικανότητα και εμπειρία θα δημιουργήσει ένα κράτος μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται η οικονομική ανεξαρτησία μέσα από τη κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας, η λαϊκή κυριαρχία μέσω της συμμετοχικής δημοκρατίας και η κοινωνική απελευθέρωση μέσω της κοινωνικής δικαιοσύνης!
Πέτρος Μηνά