Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την υπογραφή της συμφωνίας καθώς το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού θα αποτελέσει όπως είπε, το νέο κέντρο πολιτισμού και τον νέο πυρήνα ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων στην Κύπρο και επεσήμανε την σημασία της παρουσίας της Υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις, στην εκδήλωση η οποία αναδυκνύει έμπρακτα την στήριξη των ΗΠΑ για να καταστεί η Κύπρος εκπαιδευτικός κόμβος.
Όλες οι ενέργειες σημεώσε τόσο του κράτους όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πάφο εδραιώνουν την περιοχή στον χάρτη της υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του του AUB Καθηγητής Fadlo R. Khuri χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική.
Για 155 χρόνια, είπε, μεταξύ άλλων το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μορφώνει τους καλύτερους και λαμπρότερους φοιτητές και φροντίζει για την ευημερία της κοινότητάς του. Ωστόσο, ποτέ δεν ιδρύσαμε ένα πανεπιστήμιο πέρα από τις ακτές του Λιβάνου. Ποτέ αυτό μέχρι σήμερα.
Αυτή είναι μια ευοίωνη χρονιά συμπλήρωσε για τον εορτασμό αυτής της κομβικής στιγμής στην ιστορία του AUB, το οποίο ανέκαθεν είχε ως στόχο να προσφέρει όχι μόνο δημιουργικότητα στη γνώση, μάθηση και θεραπεία αλλά και να προωθήσει τον ελεύθερο λόγο και να ενθαρρύνει παντού την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ο Καθηγητής Fadlo R. Khuri επεξήγησε παράλληλα γιατί έχει επιλεχθεί η Κύπρος για το σκοπό αυτό.
Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να απαριθμήσω είπε όλους τους λόγους αλλά θέλω να αναφέρω τουλάχιστον μερικούς.
Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού έχει βαθείς δεσμούς με την Κύπρο. Γενιές Κυπρίων φοίτησαν στο πανεπιστήμιό μας για πολλές δεκαετίες με εξαίρεση μόνο τα τελευταία χρόνια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.
Δεύτερον, οι Κύπριοι είναι ένας ανθεκτικός, ικανός λαός, όπως και οι Λιβάνιοι. Από τις 107 χώρες των οποίων οι σοβαρές οικονομικές προκλήσεις απαιτούσαν σημαντική οικονομική αναδιάρθρωση, λίγες έχουν εμφανιστεί με περισσότερη πίστωση και ένα πιο αυστηρό και περιεκτικό οικονομικό πρόγραμμα μετά την κατάρρευση. Η Κύπρος είναι μια από αυτές τις χώρες. Η Κύπρος προσφέρει επίσης μια ζωντανή και ταχέως αναπτυσσόμενη ιδιωτική αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσβαση στην ΕΕ, υψηλά επίπεδα ακαδημαϊκής ελευθερίας και εγγύτητα στη Βηρυτό.
Τέλος, ένεκα του Δήμου Πάφου και της ηγεσίας του στο πρόσωπο του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος. Ο φίλος μας Φαίδωνας είναι ένας ατρόμητος υπέρμαχος της αλλαγής, ένας σταυροφόρος κατά της διαφθοράς και ένας μαχητής για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Η μεταρρυθμιστική του ενέργεια και η προθυμία του να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια ώστε οι μελλοντικές γενιές της νεολαίας του κόσμου να έρθουν σε αυτή την ιστορική πόλη, τη γενέτειρα της Αφροδίτης, για να μάθουν και να μυηθούν σε μια φιλελεύθερη κλασσική εκπαίδευση συνυφασμένη με την τεχνολογία αιχμής, κατέστησαν αυτή την ιστορική ολόχρονη πόλη το τέλειο μέρος για να ξεκινήσει η δεύτερη εκατονταετηρίδα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.
Αυτό που εισπράξαμε από τον Δήμο Πάφου, με επικεφαλής το φίλο μας Φαίδωνα και την εκπληκτική ταλαντούχο ομάδα του, κατέληξε είναι αληθινή συνεργασία καθώς και πλήρης αφοσίωση σε αυτό το έργο και ό,τι αντιπροσωπεύει.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρέσβης Frank G. Wisner, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου του AUB.
Ο κος Wisner επαίνεσε την γενναιοδωρία και τη διορατικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Πάφου, που βοήθησαν ώστε να επεκτείνουν τη συμβολή του Πανεπιστημίου τους στην ανάπτυξη και τη διάδοση της γνώσης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Το AUB ανοίγει τις πόρτες του στην Πάφο αποφασισμένο να αναπτύξει πλήρως την επόμενη δεκαετία ένα νέο πανεπιστήμιο, όπως είπε, αξιοποιώντας τους πόρους του εξαίρετου ακαδημαϊκού προσωπικού και της διοίκησής τους στη Βηρυτό.
Το AUB είναι, κατά βάθος, συμπλήρωσε ένα αμερικανικό ίδρυμα με μοναδικό χαρακτήρα που αντλεί από την ενέργεια, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής. Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην Κύπρο, ένα μεγάλο κέντρο του μεσογειακού και του ελληνικού πολιτισμού.
Ως εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί γνωρίζουμε ότι πατούμε σε ευλογημένο έδαφος. Στο σημερινό κόσμο, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν επίγνωση του χρέους τους προς τον πολιτισμό, του οποίου η Κύπρος αποτελεί μέρος και προς τον οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά.
Εξάλλου από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε πως η νύκτα αυτή είναι ιστορική και θα καταγραφεί στο ημερολόγιο αυτής της μικρής μεσογειακής πόλης ως ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορική της διαδρομή των 2.400 χρόνων.
Η ίδρυση ενός πανεπιστημίου σε μια μικρή πόλη προσλαμβάνει, όπως είπε, ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο γεγονός στη ζώσα διαδρομή μιας τέτοιας πόλης.
Ο Δήμαρχος Πάφου εκφράζοντας την ευχαρίστηση του από την σημερινή ημέρα ανέφερε ότι η μικρή πόλη της Πάφου ζεί σήμερα μεγάλες στιγμές κι αισθάνεται ξεχωριστή τιμή απόψε για την έλευση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, είπε, προσθέτοντας πως ως Τοπική Αρχή της πόλης “αναζητούμε την ευημερία της μέσα από τα αγαθά και τα οφέλη που προσφέρει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στα χρόνια αυτά στα οποία προσπαθούμε να αναγεννήσουμε την πόλη και να τη θέσουμε σε τροχιά πνευματικής και οικονομικής προόδου, δεν παρασυρθήκαμε να επιλέξουμε τις εύκολες μεθόδους και λύσεις που προσφέρουν με ωραίο περιτύλιγμα κάποιοι τομείς της Οικονομίας.