Όταν μέσα σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο, καταγγέλθηκαν 6.000 οδηγοί που πέρασαν με κόκκινο -και σίγουρα πολλοί περισσότεροι πέρασαν και δεν καταγγέλθηκαν για να έχουμε τα στοιχεία- πάει να πει πως κάτι πάει λάθος με τους εγκεφάλους τους.
Διότι, εντάξει, το όριο ταχύτητας μπορεί να σου ξεφύγει κάποια στιγμή και να σε αρπάξει ο τροχονόμος ή η κάμερα, αλλά το κόκκινο πώς στο καλό το περνάς;
Εν δυνάμει δολοφόνος ή αυτόχειρας, είναι σίγουρο. Θα έλεγα συνειδητός αλλά πρέπει να υπάρχει συνείδηση για να κάνεις κάτι τέτοιο και δεν νομίζω να υπάρχει. Ούτε μπορεί να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος. Απόπειρα δολοφονίας είναι, όπως το έλεγε στο philenews ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας, Ανδρέας Παπάς.
Τόσοι πολλοί να ρισκάρουν τη ζωή τους και τις ζωές άλλων ανθρώπων, είναι συγκλονιστικό. Ανεξήγητο. Ασυνείδητο. Τόσο εγκληματικό πια, που πρέπει να αφαιρεθεί από τις τροχαίες παραβάσεις και να ενταχθεί στον ποινικό κώδικα μαζί με τις δολοφονίες.
Έχουμε βαρύτατες ευθύνες ως πολίτες, αλλά έχουν και οι κρατικές υπηρεσίες. Στο δρόμο που έγινε προχτές η δολοφονία ολόκληρης οικογένειας, υπήρξαν στο παρελθόν πολλές καταγγελίες και επισημάνσεις για την επικινδυνότητα. Αλλά, δεν ασχολήθηκε κανένας.
Η τελευταία σημαντική προσπάθεια για την οδική ασφάλεια είναι οι κάμερες της τροχαίας. Ας μας εξηγήσει, επιτέλους, κάποιος, με ποια λογική τοποθετήθηκαν τρεις κάμερες στο κέντρο της Λευκωσίας, στον ίδιο ευθύ δρόμο, στα φανάρια από την Αστυνομία Λυκαβητού μέχρι τη διασταύρωση της Γρίβα Διγενή με την Προδρόμου. Δυο χιλιόμετρα δρόμος, τρία σημεία με κάμερες! Και ούτε ένα στην Κρανιδιώτη της Λεμεσού προς Τρόοδος όπου πετούν οι ηλίθιοι κι ένας σκότωσε προχτές τέσσερις ανθρώπους.
Πού είναι ο κίνδυνος να έχουμε νεκρούς; Στο κέντρο της Λευκωσίας, που ούτως ή άλλως λόγω συνεχούς τροχαίας συμφόρησης δεν μπορείς να τρέχεις σαν τρελός, όπως στην Κρανιδιώτη;
Τι γυρεύει η κινητή κάμερα, ας πούμε, στην ανηφόρα του ΣΟΠΑΖ προς το Τμήμα Υδάτων, όπου το όριο είναι 50 χιλιόμετρα και τους βλέπω εκεί τακτικότατα; Έγινε ποτέ εκεί κανένα θανατηφόρο; Εκτός, φυσικά, αν ο σκοπός δεν είναι η ασφάλεια αλλά οι εισπράξεις.
Ναι, είμαστε ανεύθυνοι ως οδηγοί, εγωπαθείς και άμυαλοι. Αλλιώς, εκτός από το κόκκινο, δεν θα είχαμε μόνο τον Δεκέμβριο και 27.000 καταγγελίες για όριο ταχύτητας, 760 για κινητό, 505 για αλκοόλ, 408 για ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιάνουν τιμόνι χωρίς να βάζουν τη ζώνη; Μα, που ζουν;
Έχουμε, όμως, και άμυαλο κράτος; Δεν παίρνει μέτρα προτού θρηνήσουμε τόσα θύματα. Στη στροφή του θανάτου του Μονιάτη, σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι. Είκοσι δύο! Και δεν αποφάσιζαν να κάνουν κάτι. Το αποφάσισαν το 2000 όταν χάθηκαν σε ένα τροχαίο έξι άνθρωποι μονομιάς. Έκτισαν ένα περιτοίχισμα για να μην πέφτουν στον γκρεμό τα αυτοκίνητα. Τόσο απλό.
Τώρα, θα μελετήσουν τι να κάνουν με τα φώτα όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. «Μπορεί να είναι η κατασκευή κυκλικού κόμβου ή η τοποθέτηση ενός πλατό ώστε να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης υπερβολικής ταχύτητας από τους οδηγούς», έλεγε προχτές ο κ. Βαφεάδης, που κάλεσε σύσκεψη τη Δευτέρα με τους ειδικούς. Αν είναι οι ίδιοι ειδικοί που αποφάσισαν πού πρέπει να τοποθετηθούν οι κάμερες, δεν χρειάζεται χρονοτριβή. Ρωτήστε τους, κ. Βαφεάδη, γιατί έβαλαν τρεις κάμερες στην Γρίβα Διγενή και όχι δύο, για να βάλουν και μία εκεί, που αναμενόταν ο σκοτωμός…
Άριστος Μιχηαλίδης
Δημοσιογράφος