Στο γήπεδο της Κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η μπάλα σε σχέση με τα επόμενα βήματα γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου, ο οποίος όπως απεφάνθη το Δικαστήριο, 19 χρόνια μετά από τότε που εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, πως ο θάνατος του επήλθε από στραγγαλισμό και δεν επρόκειτο για αυτοκτονία, όπως επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές.
Δεδομένου των ευθυνών που καταλογίζονται σε Εισαγγελία και Αστυνομία, οι οποίοι ακόμα και στην τελευταία έρευνα του 2023 κατέληξαν πως δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, θέση την οποία υποστήριξαν με σθένος ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, οι δύο θεσμοί δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στις νέες έρευνες. Και αυτό διότι, πέραν του νομικού κολλήματος, η οικογένεια του Θανάση, η οποία βρίσκεται σε επαφή με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τράβηξε κόκκινη γραμμή.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον REPORTER η δικηγόρος Λητώ Καριόλου, «δεν δύναται και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτρεπτή ή δεοντολογικά ορθή οποιαδήποτε περαιτέρω εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τους υφιστάμενους τους στην Νομική Υπηρεσία και ειδικά αυτούς που είχαν μέχρι στιγμής χειριστεί τις διερευνήσεις και θανατικές ανακρίσεις, καθώς και οποιουδήποτε στελέχους της Αστυνομίας ή Εθνικής Φρουράς που υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό Αστυνομίας και Αρχηγό Εθνικής Φρουράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, γίνεται απόλυτα κατανοητό το ζήτημα που προκύπτει με την Εισαγγελία και την Αστυνομία, τους οποίους η οικογένεια δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν εμπιστεύεται λόγω και της στάσης τους μέχρι την τελευταία μέρα των αγορεύσεων κατά την θανατική ανάκριση, όπου υποστήριζαν έντονα το σενάριο της αυτοκτονίας, επιχειρώντας μάλιστα να αποδομήσουν τις μαρτυρίες τους που έδειχναν πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει με τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του και ως εκ τούτου, στις έρευνες δεν θα έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή, ούτε η Εισαγγελία, ούτε η Αστυνομία.
Από εκεί και πέρα, στο κάδρο βρίσκονται δύο παράλληλες έρευνες. Η μια αφορά τον εντοπισμό των προσώπων που ενεπλάκησαν στην δολοφονία του Θανάση και η δεύτερη έχει να κάνει με τις ευθύνες που προκύπτουν, σε σχέση τόσο με την συγκάλυψη του εγκλήματος όσο και με την πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης από το 2005 μέχρι και την τελευταία έρευνα του 2023. Συνεπώς, στο μικροσκόπιο των ερευνών για το θέμα των ευθυνών θα βρεθούν πρόσωπα από τα χαμηλά και τα ψηλά στρώματα της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας αλλά και της Εθνικής Φρουράς.
Επίσης, στις νέες έρευνες η οικογένεια αναμένεται να ζητήσει εκ νέου έρευνα σε σχέση με τους ισχυρισμούς προσώπου που ανέφερε πως άλλο πρόσωπο του παραδέχθηκε εμπλοκή στην υπόθεση. Το εν λόγω πρόσωπο είχε δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, η οποία όμως δεν ενημέρωσε σχετικά την οικογένεια, αντιθέτως ενημερώθηκε από τρίτα πρόσωπα, κάτι το οποίο αναφέρθηκε και ενώπιον του Δικαστηρίου. Η Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δηλώσει πως επίσης δεν προέκυψε οτιδήποτε.
Την ίδια ώρα, πέραν των αγωγών που αναμένεται να καταχωρήσει η οικογένεια, η δικηγόρος Λητώ Καριόλου, ανέφερε στον REPORTER πως αναμένεται να ενημερώσει εντός ημερών την επιτροπή υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την έκβαση της θανατικής ανάκρισης, την στάση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του, καθώς και το σοβαρό θέμα κωλύματος που προκύπτει.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 29/03/2011 το Υπουργικό Συμβούλιο και πάλι είχε διορίσει τους Αλέξανδρο Σαουρή, δικηγόρο και Ανδρέα Σταύρου, πρώην Ανώτερο Αστυνόμο ως ποινικούς ανακριτές προκειμένου να διερευνήσουν εκ νέου την υπόθεση και τις περιστάσεις του Θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου.
Oι δύο Ποινικοί Ανακριτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση της θανατικής ανακρίτριας, στο πόρισμα τους κατέληξαν ότι δεν είχε εξασφαλιστεί ικανοποιητική μαρτυρία για να καταδείξει επακριβώς τα αίτια θανάτου. Όπως όμως διατυπώνουν στο πόρισμα τους υπήρξε επαρκής μαρτυρία, κυρίως επιστημονική, που ανατρέπει το πόρισμα της 2ης θανατικής ανάκρισης και της θέσης του Πανίκκου Σταυριανού ότι ο θάνατος επήλθε λόγω πτώσης από ύψος. Αναφέρουν επίσης, ότι ο θάνατος πιθανόν να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, μολονότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα.
REPORTER