Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε το περιστατικό με τον εμπρησμό αιθουσών Λυκείου, σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας, με το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνει τρόπους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι επανέρχεται η ιδέα για τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, ενώ εντείνονται οι φωνές για απουσία ουσιαστικής φύλαξης στις σχολικές μονάδες, κατά το διάστημα που δεν λειτουργούν.
Ο εμπρησμός του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού στο Στρόβολο προκαλεί διάφορα ερωτήματα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά σχολεία της Λευκωσίας, ενώ βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, που δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την τοποθεσία και πέρασαν απαρατήρητοι. Μάλιστα, έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι οι ανήλικοι είχαν σχεδιάσει την επίθεση.
Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό βανδαλισμού σχολείου που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στα σχολεία, με την κατάσταση να έχει προβληματίσει μέχρι και την Επιτροπή Παιδείας, τον περασμένο Μάιο και αυτό που ακούστηκε ήταν ότι μέσα σε ένα χρόνο (σ.σ. Ιανουάριο 2022-Μάιο 2023) είχαν καταγραφεί 250 περιστατικά βανδαλισμών σχολείων. Πάντως, το πρόβλημα που επικρατεί υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι κατά τις περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω διακοπών, εντείνονται οι επιθέσεις, όπως έγινε εντός καλοκαιρού όταν άγνωστοι εισήλθαν σε Λύκειο στην πρωτεύουσα, κατέστρεψαν εξοπλισμό και αίθουσες.
Προς αυτό το σκοπό, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, στην παρουσία και του Αρχηγού της Αστυνομίας, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι στιγμής, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματικά, αλλά και να διαπιστώσουν ποια άλλα μέτρα μπορούν να λάβουν, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά η κατάσταση.
Σημειώνεται πως για το περιστατικό στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού έχουν συλληφθεί οκτώ ανήλικοι, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση μέχρι και σήμερα, μετά από διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Φωνάζουν οι καθηγητές
Το νέο περιστατικό βανδαλισμού σχολείου έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση και των καθηγητών, που είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι, καθώς πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία και να είναι έρχονται αντιμέτωποι με την κατάσταση που κάποιοι άλλοι έχουν προκαλέσει.
«Σε ένα κεντρικό δρόμο στη Λευκωσία, σε ένα γνωστό σχολείο, αν μπορούν οι μαθητές να πυρπολήσουν το γραφείο του Διευθυντή και να πετάξουν πέτρες και να προκαλέσουν ζημιές, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει πρόβλημα και χρειάζονται φύλαξη τα σχολεία», ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος.
Ουσιαστικά, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι:
-Πρέπει να υπάρχει συνεχιζόμενη φύλαξη των σχολικών μονάδων, ακόμη και τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ένα μέτρο για το οποίο χρειάζεται και η συνδρομή της Αστυνομίας, διαφορετικά προτείνουν όπως το Υπουργείο Παιδείας προβεί σε αγορά υπηρεσιών.
-Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες στα σχολεία, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση τις ώρες που δεν υπάρχουν φύλακες.
-Πρέπει να υπάρχει καλύτερος φωτισμός των σχολικών μονάδων, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Η οργάνωση των καθηγητών έχει πολλάκις θέσει τις απόψεις της ενώπιον της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων με τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές των σχολείων, ωστόσο όπως φαίνεται δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή, με αποτέλεσμα να εκφράζεται δυσαρέσκεια.
«Εμείς έχουμε πει πολλές φορές στην υπουργό όλα αυτά. Εννιά μήνες συζητούμε συνέχεια, όμως δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι. Είναι λες και λέμε τα ίδια και τα ίδια συνέχεια και επαναλαμβανόμαστε».
(Reporter)