Το OMEGAlive επικοινώνησε με τον Δρ Μιχάλη Βωνιάτη ο οποίος παρουσιάζεται καθησυχαστικός σημειώνοντας ωστόσο, πως γενικά δεν πρέπει υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας καθώς ήταν αναμενόμενο να εντοπιστεί κρούσμα και στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον γιατρό αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν παγκοσμίως, υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο έχουν ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες. «Ποσοστό 98% των περιστατικών ανήκει σε αυτή την ομάδα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπ. Υγείας – Ευλογιά Των Πιθήκων: «Δεν Αποδεχόμαστε Οποιαδήποτε Κριτική…
Συνεχίζει Να Λειτουργεί Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Στη Λευκωσία Ενόψει Καύσωνα
Έφυγε Ο Εκσκαφέας Από Το Μιτσερό – Έμειναν Ξανά Εκεί…
Σχετικά με το κρούσμα το οποίο εντοπίστηκε στην Κύπρο, ο Δρ Βωνιάτης αναφέρει πως από τη στιγμή που είναι εισαγόμενο και δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση στην κοινότητα, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. «Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει αλυσίδα επαφών. «Εάν άρχιζε η ενδογενής μετάδοση στην Κύπρο τότε θα ανησυχούσα περισσότερο».
Πάντως, ο γιατρός κρούει τον κώδωνα και σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για τη νόσο τονίζοντας πως οι «ανεξέλεγκτες σεξουαλικές επαφές είναι πρόβλημα».
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η δεν πρόκειται για σεξουαλικό νόσημα ωστόσο μεταδίδεται με την συνεχή και άμεση επαφή. «Από εκεί και πέρα μπορεί κάποιος να μολυνθεί εάν χρησιμοποιήσει μολυσμένα αντικείμενα ή εάν υπάρχουν υγρά από τις φουσκαλίδες που έχει ο ασθενής».
Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει γενικότερα να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ συμβιώνουμε και με τον κορωνοϊό.
«Επομένως πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε αυτά τα άτομα αλλά και στον υπόλοιπο πληθυσμό να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να φοράμε τη μάσκα μας ειδικά όταν ταξιδεύουμε ενώ θα ήταν καλό όταν πλένουμε τα χέρια μας να μην χρησιμοποιούμε μια πετσέτα που είναι κοινής χρήσεως».
Η κύρια διαφορά με την Covid-19 και το ενδεχόμενο κήρυξης πανδημίας
Πάντως, η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο η Covid-19, ενώ χρειάζεται παρατεταμένη στενή επαφή για σημαντικό χρονικό διάστημα, για να κολλήσει κάποιος τη νόσο.
Επίσης, όπως προσθέτει ο Δρ Βωνιάτης, «δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο ο κορωνοϊός».
Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο και πότε αυτή η νόσος μπορεί να κηρυχθεί ως πανδημία, ο Δρ Βωνιάτης, αναφέρει ότι «προς το παρόν δεν θεωρείται πανδημία, αλλά επιδημία σε πολλές χώρες. Κι αυτό όχι λόγω του αριθμού των κρουσμάτων αλλά λόγω της μετάδοσης εκτός ενδημικών χωρών όπως π.χ η Γκάνα όπου υπήρχαν και παλαιότερα κρούσματα. Εάν αρχίσουμε να βλέπουμε αρκετές χιλιάδες κρούσματα σε διάφορες χώρες ή στην Κύπρο π.χ 500 κρούσματα τότε μόνο θα φαίνεται πως δεν ελέγχεται η κατάσταση».
Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα εμβόλια για τη νόσο θα φθάσουν στην Κύπρο τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για 1400 δόσεις που αναμένεται αν χορηγηθούν σε επαγγελματίες υγείας αλλά και σε στενές επαφές κρουσμάτων (εάν το επιθυμούν).
(Omegalive)