Εδώ και καιρό το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλάμβανε πως η καθυστέρηση, δεκαετιών στην εφαρμογή ενός ουσιαστικού σχεδίου προστασίας για την περιοχή του Ακάμα έχει ως άμεσο συνεπακόλουθο τη συνεχή σταδιακή υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Ακάμα, αλλά και τη δικαιολογημένη αντίδραση των κοινοτήτων. Δυστυχώς όμως, το υπό εκπόνηση Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα δεν ικανοποιεί. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το σχέδιο του Ακάμα δεν αποτελεί ολοκληρωμένη διαχείριση των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 ή της Χερσονήσου του Ακάμα.
Καταρχάς η έκταση έχει μειωθεί πάρα πολύ και όχι στην βάση περιβαλλοντικών κριτηρίων αλλά πολιτικών. Επιπλέον, δεν έχει εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αφού δεν έχει ενταχθεί όλη η περιοχή σε απαγορευμένη ζώνη κυνηγιού και έχουν χωροθετηθεί 14 κόμβοι εξυπηρέτησης μέσα στο Εθνικό πάρκο του Ακάμα. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι 14 αυτοί κόμβοι θα προκαλέσουν μαρασμό των χωριών του Ακάμα και δεν θα βοηθήσουν στην αειφόρο οικονομική τους ανάπτυξη. Από την άλλη χαιρετίζουμε την πρόθεση απομάκρυνσης των παράνομων υποστατικών από την περιοχή, όπως επίσης και το κλείσιμο του δρόμου «σκοτώστρα» Λουτρών Αφροδίτης – Φοντάνα Αμορόζα, για ιδιωτικά οχήματα. Ελπίζουμε πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής αλλά και τα δυστυχήματα.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως πρέπει άμεσα να τεθεί σε ισχύ διαχειριστικό σχέδιο για την περιοχή προστασίας της φύσης ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 που να προνοεί τις απαραίτητες υποδομές.
Η περιοχή πρέπει επιτέλους να προστατευτεί και αυτό είναι αίτημα όλων των Κυπρίων. Πάγια αιτήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
• Η ίδρυση διαχειριστικής επιτροπής με εμπλοκή όλων των επηρεαζόμενων τοπικών αρχών και φορέων για την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης.
• Να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση που να αποκλείει την τουριστική ανάπτυξη στις πιο ευαίσθητες παραλιακές περιοχές του Ακάμα, όπως της Τοξεύτρας Λάρας και Φοντάνα Αμορόζας. Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρεθούν οι πιέσεις και τα προσχήματα που εμποδίζουν την εξεύρεση συναινετικής λύσης με την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.
• Η προβολή της περιοχής ως ένα εναλλακτικό προορισμό για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, όχι μόνο για να επωφεληθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και για να μπορεί και η Κύπρος να περηφανεύεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλές, ουσιαστικές και εναλλακτικές επιλογές στους επισκέπτες της.
• Η εφαρμογή του σχεδίου θα πρέπει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασιας, νέα κίνητρα για εγκατάσταση νέων ζευγαριών στην περιοχή, την οικονομική τους δραστηριοποίηση και αναζωογόνηση των κοινοτήτων της χερσονήσου.
Τονίζουμε πως θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να αγωνιζόμαστε για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων τόσο για τον Ακάμα όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ του νησιού και στην αυστηρή εφαρμογή τους επί του εδάφους.
Έφη Ξάνθου:
Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών