Συνέντευξη με τον Δημαρχεύων του Δήμου Γεροσκήπου και υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Πάφου, Κυριάκο Χατζηβασίλη
Άνθρωπος σοβαρός με ήθος, δραστήριος και με αγάπη για τον τόπο του, με πίστη στις διαχρονικές αξίες που βοηθούν την κοινωνία να προοδεύσει με ξεκάθαρες θέσεις για τα κοινά.
Ο κ. Χατζηβασίλης ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου από το 2011 μέχρι το 2016 και από το 2016 ως Αντιδήμαρχος Δήμου Γεροσκήπου μέχρι το 2021 που απεβίωσε ο αείμνηστος Δήμαρχος Μιχάλης Παυλίδης, οπόταν ανέλαβε ως Δημαρχεύων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Χατζηβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Πάφου. Οι Δημοτικές Εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2024. Μαζί σήμερα θα δούμε ποιο είναι το όραμά του για τη Γεροσκήπου, την Κολώνη, τα Κονιά, την Τίμη, την Αγία Μαρινούδα και την Αχέλεια, και πώς θα κινηθεί αν εκλεγεί μετά και τη συνένωση κάτω από μία τοπική αρχή της Ανατολικής Πάφου.
1. Ένας απολογισμός των δύο τελευταίων χρόνων;
Καταρχάς να τονίσω ότι με τον μακαριστό Μιχάλη Παυλίδη, ήμασταν πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες και η απώλειά του ήταν ένα τραγικό γεγονός για μένα προσωπικά αλλά και για όλους μας.
Αυτά τα δύο χρόνια που ανέλαβα ως Δημαρχεύων Γεροσκήπου, εκτελέσαμε έργα που είχαν προγραμματιστεί, βάλαμε σε πορεία υλοποίησης έργα που βρίσκονταν σε στάδιο σχεδιασμού ή μελέτης και ξεκινήσαμε άλλα νέα, όπου εντοπίσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο ανάγκες βελτιώσεων ή προσθηκών. Μεταξύ αυτών, αποπερατώσαμε το υπό εξέλιξη Ιατρικό Κέντρο το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πέρσι, ξεκινήσαμε και αποπερατώσαμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων τον κόμβο επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και της Ιπποκράτους, ως μέρος της Β’ Φάσης βελτίωσης της Μακαρίου Γ’. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της Γεροσκήπου ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αρχίζει η Β’ Φάση της βελτίωσης της Μακαρίου Γ’ από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης μέχρι τον κυκλικό κόμβο Κολώνης. Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινά η Γ’ Φάση του Βόρειου Παρακαμπτήριου από τα δυτικά όρια με το Δήμο Πάφου μέχρι την οδό Ασπρόγης.
Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις ύψους πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αξιολογώντας και δίνοντας προτεραιότητα στους δρόμους που ήταν σε χειρότερη κατάσταση (αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου) ενώ μόλις βγήκαμε προσφορά για δημιουργία νέων και ανακατασκευή παλιών φθαρμένων πεζοδρομίων. Σημαντικό είναι και το ότι ανακυκλώνουμε το υλικό που αφαιρείται από το παλιό οδόστρωμα βελτιώνοντας αγροτικούς δρόμους.
Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε εξωραϊστικές εργασίες, σε διάφορα σημεία του Δήμου, που αφορούσαν νησίδες σε δρόμους, μνημεία και καθαριότητα ανοικτών χώρων. Δώσαμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία και προσφέραμε βοήθεια στα σχολεία μας, μετά από συναντήσεις με τις διευθύνσεις τους και αναλόγως των αναγκών τους. Για παράδειγμα έγιναν δεντροφυτεύσεις στα σχολεία και συντήρηση κήπων. Επιπλέον, έγιναν πέραν από 250 δεντροφυτεύσεις ώριμων δέντρων σε διάφορα σημεία του Δήμου, κυρίως σε πεζοδρόμια, πάρκα κ.λπ. Να προσθέσω επίσης ότι τον Φεβρουάριο υπογράψαμε με εταιρεία που ξεκίνησε ήδη την τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα σε διάφορους χώρους στον Δήμο Γεροσκήπου καθώς και τη συντήρηση του για περίοδο ενός έτους.
Σημειώνω και τον εξωραϊσμό και ανάδειξη μνημείων που βρίσκονται στο Δήμο όπως αυτό των Αεροπόρων και το νέο που είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821, καθώς και κατασκευή μόνιμης σκηνής στο θεατράκι της Πλατείας.
Να προσθέσω, επίσης, την εξοικονόμηση ενέργειας όπως ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Μεγάρου μέσα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.
Ένα δημαρχείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπου οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων πρέπει να παρακολουθούν, να νοιάζονται, να ακούν τους δημότες, να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν πολιτικές βάσει των εξελίξεων και των δεδομένων της εκάστοτε εποχής.
Τα έργα είναι δεκάδες και αφορούν όλα τα επίπεδα υλοποίησης του αδιαπραγμάτευτου στόχου, που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Θα χρειαστούν πολλές σελίδες για να καταγραφούν όλα, αλλά υποσχόμαστε να ενημερώσουμε σύντομα για όλα όσα έγιναν αυτή τη διετία.
2. Αυτή την στιγμή ο Δήμος Γεροσκήπου διαθέτει ένα από τα καλύτερα παραλιακά μέτωπα σε όλη την Κύπρο. Πώς σκέφτεστε την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωσή του;
Είμαι περήφανος που συμμετείχα, από τη θέση του Προέδρου, στην Επιτροπή Παραλιών του Δήμου Γεροσκήπου η οποία σε συντονισμό με το Δημοτικό Συμβούλιο, παρέδωσε αυτό το σπουδαίο έργο. Η Δημοτική Παραλία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από το 2020, όταν ολοκληρώθηκε εν μέρει το έργο, προσφέροντας άριστες συνθήκες για ξεκούραση και κολύμπι. Η Παραλία είναι οργανωμένη, διαθέτει ομπρέλες, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους πρασίνου, ξαπλώστρες, τρία snack-bar, τουαλέτες, ντους και αποδυτήρια. Να προσθέσω ότι είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ και ότι φιλοξενεί και τον Ναυτικό Όμιλο Πάφου.
Το έργο αυτό, πάνω από όλα, δεν πρέπει να αφεθεί. Πρέπει να συντηρείται διαρκώς και να αναπτύσσεται. Επόμενο στάδιο είναι η αύξηση των Δημοτικών Χώρων Στάθμευσης που είναι κοντά στην Παραλία, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες. Αυτό το έργο αρχίζει τον Ιούνιο με χορηγίες μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027 και το Πρόγραμμα Θάλεια 2021-2027 που περιλαμβάνει και τη βελτίωση του Παραλιακού Πεζοδρόμου. Να προσθέσω εδώ ότι αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και η κατασκευή κυματοθραυστών για προστασία και βελτίωση των νοτιοδυτικών ακτών Γεροσκήπου και Πάφου, μπροστά από τα ξενοδοχεία. Το έργο αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου και συγχρηματοδοτείται από τον Τομέα Θαλάσσιων Έργων και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Θέλουμε η Δημοτική Παραλία Γεροσκήπου να μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου. Καταγράφουμε κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενους επισκέπτες ακόμα και από Λευκωσία και Λάρνακα, εκτός από τους ξένους τουρίστες και τους ντόπιους.
Πρέπει να πω ότι οι εμπειρίες που αποκόμισα από την Επιτροπή Παραλιών θα βοηθήσουν και σε άλλες περιπτώσεις με τη σύσταση του νέου Δήμου. Για παράδειγμα η παραλία της Τίμης. Πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
3. Καθοριστικό σημείο η συνένωση με τις γειτονικές κοινότητες. Πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος Γεροσκήπου;
Ο Δήμος Γεροσκήπου σταματά να υπάρχει ως οντότητα από την 1η Ιουλίου 2024 και θα δώσει τη θέση του στο νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Πάφου, βάσει των προνοιών του νόμου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Ήδη γίνονται οι ανάλογες εκπαιδεύσεις του προσωπικού και προγραμματισμός για να είμαστε έτοιμοι με την προσθήκη των υπόλοιπων κοινοτήτων να λειτουργήσει η νέα τοπική αρχή όσο πιο εύρυθμα γίνεται.
Η συνένωση βέβαια δεν σημαίνει ότι η κάθε κοινότητα θα χάσει την ταυτότητα ή την ιδιαιτερότητά της. Το δικό μου όραμα είναι να συνυπάρξουν οι κοινότητες κάτω από την ομπρέλα του Δήμου Ανατολικής Πάφου, να έχουν εξίσου τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης αλλά η κάθε μια να διατηρήσει και να τονίσει τον χαρακτήρα και την παράδοσή της.
4. Επιβάλλεται ο Δήμος να ‘ναι Διοικητικά και Οικονομικά ισχυρός για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της εποχής. Πόσο εύκολο θα είναι το έργο σας; Ποια θα είναι η οικονομική πολιτική σας, η εξεύρεση κονδυλίων και πως θα συμβάλουν οι πέντε κοινότητες για την ανάπτυξη του Δήμου;
Το γεγονός ότι προέρχομαι επαγγελματικά από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά από μία δική μου επιχείρηση με βοηθά πολύ στο να μπορώ να διαχειριστώ τα Οικονομικά ενός μεγάλου οργανισμού αλλά και να διαχειριστώ το προσωπικό και τα τμήματα αυτού του μεγάλου Οργανισμού. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου έμαθα πολιτικές, διαδικασίες, μεθόδους και επίσης δικτυώθηκα με τους συναδέλφους άλλων τοπικών αρχών, τεχνοκράτες, βουλευτές, υπουργούς ακόμα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νιώθω με αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να οδηγήσω τον Δήμο Ανατολικής Πάφου στην ανάπτυξη.
Στόχος μου είναι η βελτίωση της ζωής στην περιοχή χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αντλώντας και επιπλέον κονδύλια από το Κράτος και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε με συνετή διαχείριση και καλό προγραμματισμό. Η κάθε μία εκ των πέντε τοπικών αρχών που θα αποτελέσουν τον Δήμο Ανατολικής Πάφου, έχει τα δικά της πλεονεκτήματα ώστε να προσφέρει στην Οικονομική Ανάπτυξη. Είναι το Αεροδρόμιο Πάφου, ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι υπηρεσίες, οι τοπικές παραδόσεις, η υλική και άυλη κληρονομία, ο πολιτισμός και πολλά άλλα.
Ήδη αρχίσαμε συναντήσεις, ως προεκλογικό επιτελείο, με τις κοινότητες και οργανωμένα σύνολα αλλά και άτομα. Καταγράφουμε εισηγήσεις και συζητούμε με τους κατοίκους. Θέλουμε να μάθουμε για την καθημερινότητά τους μέσα στην κοινότητα, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, τον ποδηλατόδρομο, το πάρκο, το πράσινο, τη βελτίωση των υποδομών, το σχολείο των παιδιών, το αίσθημα ασφάλειας, την καθαριότητα. Ιεραρχούμε προτεραιότητες και εάν και εφόσον εκλεγώ, την επόμενη μέρα ξεκινούμε αμέσως δουλειά με αγάπη και με ζήλο. Θέλω οι συνδημότες μου να νιώθουν ωραία και ικανοποιημένοι.
5. Έχουμε 3-4 σημαντικά έργα στην Γεροσκήπου. Ας κάνουμε αρχή με το έργο της αξιοποίησης του Παλιού ΚΕΝ. Πώς σκέφτεστε να το αξιοποιήσετε; Ποιες ενέργειες έγιναν μέχρι σήμερα;
Θεωρώ ότι ο χώρος χρήζει σωστής και μελετημένης αξιοποίησης. Είναι ένα ιστορικό σημείο στη Γεροσκήπου, το οποίο αγοράστηκε το 2021από το Δήμο Γεροσκήπου με στόχο τη διάσωσή του με πολλαπλασιαστικό όφελος ευρύτερα στην τοπική κοινωνία. Δηλαδή, να γίνει σωστή μελέτη η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες διαχρονικότητας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά το θέμα ξεκινώντας με μια δημόσια ακρόαση στην οποία συμμετείχαν δημότες, το ΕΤΕΚ, το ΕΒΕ, και άλλοι φορείς. Ζητήσαμε ιδέες από πανεπιστήμια το ΤΕΠΑΚ και το Αριστοτέλειο για να δούμε την πιθανότητα στέγασης κάποια πανεπιστημιακής σχολής. Επίσης, έγινε ένα μάστερ πλαν από ιδιώτη μελετητή.
Όμως, θέλω να τονίσω ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν και γίνονται είναι διερευνητικού χαρακτήρα και επίσης ότι ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις. Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένα κτίριο ή κάποια κτίρια φιλοξενήσουν μια πανεπιστημιακή σχολή, δεν σημαίνει ότι οι άλλοι χώροι δεν μπορούν να παραχωρηθούν για κάτι άλλο. Το αίσθημα που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι μπορεί να στεγάσει και Δημοτικές Υπηρεσίες και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αυτές τις μέρες συζητείται έντονα για προεκλογική κατανάλωση. Υπενθυμίζω την πρόσφατη ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου, στην οποία αναφέρεται πως όποιες ενέργειες έγιναν, όπως οι δύο συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και άλλες, στόχο είχαν να μην παγοποιηθεί το έργο αλλά με συζήτηση να προκύψει ωρίμανση ιδεών. Τονίζω ξανά: όχι τη λήψη τελικής απόφασης.
6. Για το Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς;
Το Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς, στην παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου, γνωστό και ως «Γερμανίνα» λόγω της γερμανίδας ιδιοκτήτριάς του πριν την κρατικοποίησή του, παραχωρήθηκε στο Δήμο για αξιοποίηση πριν 25 χρόνια περίπου. Έχει γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2013 και βγήκαν σχέδια αλλά το κόστος της αναστήλωσης, με τα δεδομένα της εποχής εκείνης, κρίθηκε ασύμφορο οικονομικά έτσι παγοποιήθηκε.
Δική μου άποψή είναι ότι η όποια ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί ένα κλάδος Γεωπονικής για παράδειγμα, αφού περιμετρικά υπάρχουν κυβερνητικά γεωργικά τεμάχια. Στόχος μου είναι με την ανάληψη της δημαρχίας της Ανατολικής Πάφου, να προωθηθεί και αυτό το έργο και να πάρει και πολεοδομική άδεια ώστε να μπορεί να πάρει και χορηγίες και να ολοκληρωθεί.
7. Το Αεροδρόμιο Πάφου;
Θα είναι σίγουρα μία πηγή οικονομικού οφέλους για την Ανατολική Πάφο, τόσο για την ίδια την Τίμη και την Αχέλεια όπου είναι τοποθετημένο γεωγραφικά όσο και γενικά για το νέο Δήμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Αεροδρόμιο ως χώρο και κτίρια αλλά και στις τοπικές επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από την ταξιδιωτική κίνηση από και προς το Αεροδρόμιο Πάφου. Πρέπει να γίνουν σωστές υποδομές.
• Ιατρικό Κέντρο – Αυτή τη δεδομένη στιγμή υπολειτουργεί, ποιες αποφάσεις λήφθηκαν και σε ποιες ενέργιες θα προβείτε για την ομαλή λειτουργία του και αύξηση της επισκεψιμότητας του;
Θα σε παραπέμψω στη συνάντηση που πετύχαμε να έχουμε στο Δημαρχείο Γεροσκήπου τον περασμένο Φεβρουάριο με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, δρ Χριστίνα Γιαννάκη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΥΠΥ κ. Μαρίνο Καλλή, τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, κ. Κύπρο Σταυρίδη και υπηρεσιακούς, με στόχο να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες στελέχωσης του Ιατρικού Κέντρου Γεροσκήπου. Από πλευράς Δήμου συμμετείχαν στη συνάντηση μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και υπηρεσιακοί ενώ συμμετείχε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης.
Στη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε την άμεση μετακίνηση γιατρού σε καθημερινή βάση στο Κέντρο και τη μεταστέγαση του Ακουολογικού Κέντρου Νεογνών στο Ιατρικό Κέντρο «Χριστόφορος Χατζηλαμπρής» (το όνομα του δημότη της Γεροσκήπου που δώρισε τη γη στην οποία ανεγέρθηκε). Θυμάμαι ότι είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί σε άλλο χώρο αρχικά. Κάποια στιγμή ο κ. Χατζηλαμπρής, που έχουμε συγγενική σχέση, με προσέγγισε και μου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει τη δωρεά του τεμαχίου για κοινωφελή χρήση. Τον είχα φέρει σε επαφή με τον αείμνηστο Μιχάλη Παυλίδη και στην πορεία άλλαξε ο σχεδιασμός και το Ιατρικό Κέντρο παραδόθηκε πρόσφατα στο χώρο που γνωρίζουμε.
Ο Δήμος Γεροσκήπου έχει συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους του Κράτους και του ΟΚΥΠΥ ώστε να υλοποιηθούν άμεσα όσα ανακοινώθηκαν επίσημα αλλά και για ό,τι άλλο χρειάζεται για να καταστεί το Ιατρικό Κέντρο, πλήρως εξυπηρετικό για όλους του πολίτες της περιοχής. Θυμίζω ότι το θέμα το έθεσα και τον περασμένο Ιούλιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον περασμένο Ιανουάριο σε άλλη συνάντηση στο Προεδρικό.
** Συνέντευξη στην σελίδα ELIS NEWS και στην δημοσιογράφο Άντρη Κωνσταντινίδου