Σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο του 2022, οι δήμοι γενικά, διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις με σκοπό την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, καθώς και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, όπως ορίζουν οι νόμοι του κράτους.
Ο νόμος διακρίνει τις αρμοδιότητες των Δήμων σε έξι τομείς. Αυτοί είναι οι εξής:
1. Ο τομέας ανάπτυξης και υποδομών που περιλαμβάνει τη διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας, τον έλεγχο της λειτουργίας βιοτεχνικών περιοχών και δημοτικών αγορών, τη συντήρηση, την καθαριότητα και το φωτισμό δρόμων κτλ.
2. Ο τομέας της καθαριότητας, υγείας και ποιότητας ζωής και περιλαμβάνει τον έλεγχο και τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία, τη συλλογή και επεξεργασία σκυβάλων και αποβλήτων, τη ρύθμιση της πλανοδιοπώλησης, τη λήψη μέτρων για την
προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, της πολιτιστικής κληρονομιάς κτλ.
3. Ο τρίτος τομέας αφορά την κοινωνική πρόνοια και κοινωνική συνοχή και περιλαμβάνει την εφαρμογή πολιτικών για υποστήριξη και φροντίδα κοινωνικά ευπαθών ομάδων, την ίδρυση, συντήρηση και λειτουργία παιδοκομικών και
βρεφονηπιακών σταθμών, κέντρων απασχόλησης παιδιών και εφήβων κτλ.
4. Ο τέταρτος τομέας είναι αυτός της παιδείας και πολιτισμού και περιλαμβάνει τη συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη των σχολικών κτιρίων, την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, θεάτρων και μουσείων.
5. Ο πέμπτος τομέας είναι αυτός της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας που περιλαμβάνει, για παράδειγμα τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας της περιοχής, την κατάρτιση σχεδίου πρόληψης βανδαλισμών, πυρκαγιάς και περιβαλλοντικών κινδύνων.
6. Τέλος ο έκτος τομέας αφορά την περιβαλλοντική προστασία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων πρόληψης και μετριασμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο,
την υιοθέτηση και εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής διαχείρισης κτλ.
Στη βάση των πιο πάνω αρμοδιοτήτων, οι Δήμοι έχουν την εξουσία να εκδίδουν διάφορες άδειες για δραστηριότητες που διεξάγονται εντός των ορίων τους καθώς και να επιβάλλουν και να εισπράττουν σχετικά τέλη (όπως για παράδειγμα τέλη σκυβάλων ή τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας).
Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται ο ρόλος και η εξουσία των Δήμων.
Είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση επηρεάζει περισσότερο και από την κεντρική εξουσία την καθημερινότητα του απλού πολίτη, το σπίτι του και τη γειτονιά του.
Αντώνης Τρακκίδης, Πραγματικά Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου.