Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η δραστηριότητα των εποχιακών λοιμώξεων οι οποίες σιγά σιγά άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην Ευρώπη. Γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), κορωνοϊός και όλοι οι λοιποί ρινοϊοι (και άλλοι) που προκαλούν κρυολόγημα βρίσκονται προ των πυλών.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) από την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να προετοιμάζονται για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναφέροντας, στην τελευταία αναφορά του ότι, «αν και τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των περιστατικών γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση της δραστηριότητας των ιών τις επόμενες εβδομάδες».
Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (ψηλότερα από ότι η γρίπη) φαίνεται να κινείται τις τελευταίες εβδομάδες και ο κορωνοϊός, με το ECDC να τονίζει την ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο όπλο κατά των σοβαρών συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει η Covid-19, κυρίως σε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ψηλά στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου παραμένει και ο εμβολιασμός για την γρίπη η οποία κάθε χρόνο οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε εξέλιξη, άλλωστε, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες και εκστρατεία διαφώτισης των Ευρωπαίων πολιτών για τις εποχιακές λοιμώξεις, τους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην περιφέρεια της Ευρώπης πεθαίνουν εξαιτίας μόνο της γρίπης, γύρω στις 70.000 άνθρωποι.
Τι λένε όμως οι ειδικοί για την Κύπρο; Τι περιμένουμε αυτό τον χειμώνα και ποια εμβόλια διαθέτει ή όχι η χώρα για να προετοιμαστεί;
«Όπως κάθε χειμώνα, έτσι και φέτος, οι ιογενείς λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού θα βρεθούν στο προσκήνιο», ανέφερε στον «Φ» ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σπερνοβασίλης.
«Κύριες αιτίες ο αυξημένος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και ο ελλιπής αερισμός των χώρων αυτών».
Λοιμώξεις όπως «το κοινό κρυολόγημα (το οποίο προκαλείται από μία πλειάδα ιών, με συχνότερους όλων τους ρινοϊούς), η γρίπη, η COVID-19, και η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), η οποία στις σοβαρές μορφές της εμφανίζεται ως βρογχιολίτιδα σε βρέφη και ως πνευμονία στους ενήλικες, πρόκειται να ταλαιπωρήσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού».
Στην πραγματικότητα μας έρχονται οι γνωστοί ιοί που προκαλούν τις συνήθεις εποχιακές λοιμώξεις. «Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, καθότι πρόκειται για τις συνήθεις εποχιακές λοιμώξεις. Οι προσωπικοί ιατροί τα γνωρίζουν αυτά και ο πληθυσμός είναι επαρκώς ενημερωμένος».
Ωστόσο, τόνισε, «απαιτείται καλή συνεργασία, μεταξύ γιατρών και πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστούν, κατά το βέλτιστο δυνατόν, αυτές οι λοιμώξεις».
Για τις τρεις «από τις αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις που αναφέραμε, δηλαδή τη γρίπη, την COVID-19 και τη λοίμωξη από RSV, έχουμε στη ιατρική φαρέτρα μας ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αντι-ιικά φάρμακα, και μονοκλωνικά αντισώματα».
«Βέβαια, στη βάση του ρητού του Ιπποκράτη «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», προτιμότερη όλων των παραπάνω παρεμβάσεων είναι ο εμβολιασμός, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο αποφασίζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις για κάθε πολίτη».
Εξίσου σημαντικό για την πρόληψη «είναι ο τακτικός και επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων, η εφαρμογή των βασικών μέτρων υγιεινής (με σημαντικότερο όλων την υγιεινή των χεριών) και η λήψη προσωπικών προστατευτικών μέτρων, όποτε αυτά χρειάζονται (π.χ. εφαρμογή μάσκας κατά την επαφή μας με ασθενή με τέτοια λοίμωξη ή αποφυγή σχολείου από παιδιά που ταλαιπωρούνται από αυτές τις ιώσεις για όσο είναι μεταδοτικά)».
Καταλήγοντας, και ανοίγοντας το μεγάλο κεφάλαιο των αντιβιοτικών, ο κ. Σπερνοβασίλης τόνισε ότι από πλευράς επαγγελματιών, «πρέπει να επεξηγείται στον ασθενή από τον επαγγελματία υγείας ότι πρόκειται για λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από ιούς, άρα εφόσον δεν υπάρχει συλλοίμωξη από βακτήριο (η οποία συνήθως δεν υπάρχει), τα αντιβιοτικά είναι παντελώς άχρηστα και δεν θα πρέπει να χορηγούνται, καθώς μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών, αυτό πρέπει να το τονίσουμε».
Δεν διαθέτει εμβόλια για τον RSV η Κύπρος
Αναφορικά με τις νεότερες ιατρικές εξελίξεις στον τομέα αντιμετώπισης των εποχιακών λοιμώξεων, ο κ. Σπερνοβασίλης υποστήριξε, σε ό,τι αφορά την ταχεία διάγνωση ότι «ελέω και της αποδράμουσας πανδημίας COVID-19, έχει αυξηθεί η προσβασιμότητα (μέσω κυρίως της μείωσης του κόστους) σε ταχείες και αξιόπιστες διαγνωστικές δοκιμασίες, είτε μιλάμε για rapid diagnostic tests είτε ακόμα και για μοριακές μεθόδους».
Παράλληλα, ισχυρό όπλο κατά των λοιμώξεων είναι οι εμβολιασμοί. «Τον τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη τα δύο πρώτα εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, με σημαντική προστασία έναντι της σοβαρής νόσου από τον ιό αυτόν (αποτελεσματικότητα έναντι της σχετιζόμενης με RSV νοσηλείας 73-82%, ανάλογα με τον εξεταζόμενο πληθυσμό και το δίκτυο επιτήρησης)».
Και τα δύο, «έχουν ένδειξη για χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, με προτεραιότητα σε αυτούς με σημαντική συννοσηρότητα».
Παράλληλα, «το ένα από τα δύο αυτά εμβόλια έχει έγκριση και ένδειξη για χρήση σε εγκύους, προκειμένου να προστατευθούν τα νεογνά και βρέφη από τις πολύ συχνές και ενίοτε πολύ σοβαρές βρογχιολίτιδες, οι οποίες αποτελούν κατά τη χειμερινή περίοδο τη σημαντικότερη αιτία εισαγωγών βρεφών στο νοσοκομείο».
Δυστυχώς, είπε ο κ. Σπερνοβασίλης, «στην Κύπρο τα εμβόλια αυτά δεν είναι διαθέσιμα ακόμα, για όποιον φυσικά επιθυμεί να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο και αυτή τη χειμερινή περίοδο να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους και νεογνά/βρέφη από τον ύπουλο και υποτιμημένο (στους ενήλικες) αυτόν ιό».
Σχολιάζοντας τη διστακτικότητα που επικρατεί στον πληθυσμό για εμβολιασμούς, ο κ. Σπερνοβασίλης υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός πρέπει να προσφέρεται ισότιμα σε όλους, και να προχωρούν σε αυτόν μονάχα όσοι το επιθυμούν, μετά από σωστή ενημέρωση».
Θέλοντας να καταθέσει τη δική του εμπειρία ανέφερε ότι ο ίδιος εμβολίασε με ασφάλεια την εγκυμονούσα σύζυγό του με όλα τα προβλεπόμενα για την εγκυμοσύνη εμβόλια (συνδυασμένο εμβολίου έναντι του τετάνου της διφθερίτιδας και του κοκκύτη, εμβόλιο COVID-19, και εμβόλιο γρίπης), συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου εμβολίου έναντι του RSV, αλλά, αυτό όπως δήλωσε, «είναι κάτι που συναποφασίζεται με τον ασθενή, και ο ασθενής είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση».
(PHILENEWS)