Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΔΗΚΟ, καθώς το Εκλογικό Συνέδριο επέφερε αλλαγές σε όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να πρέπει να καταληφθούν όλες οι θέσεις, να οριστούν νέοι ρόλοι αλλά και να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του Καταστατικού Συνεδρίου, οι οποίες αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία του κόμματος τόσο σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 9ης Ιουλίου, τα μέλη του ΔΗΚΟ εξέλεξαν την ανώτατη ηγεσία του κόμματος, τα αιρετά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και τους προέδρους και τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών. Ωστόσο, από αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν νέοι ρόλοι και αρμοδιότητες, των οποίων ξεκίνησε σταδιακά η κατανομή, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι και κυρίως στο πρώτο μισό του φθινοπώρου. Έχουν ήδη οριστεί τα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που θα συμμετέχουν στη Γραμματεία, καθώς και ποιοι θα συναποτελούν το νέο Πειθαρχικό Γραφείο του κόμματος.
Ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα που εκκρεμεί είναι η σύσταση των Τοπικών Επιτροπών του κόμματος, η οποία είναι αναγκαία για να προχωρήσουν και οι διαδικασίες κατάρτισης ψηφοδελτίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού οι Επιτροπές αυτές είναι ο πρώτος σταθμός στη διαδικασία εξεύρεσης των καταλληλότερων ατόμων για τα ψηφοδέλτια που έχουν τοπικό χαρακτήρα. Αν και δεν πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, δεδομένου ότι τα μέλη της κάθε περιοχής εκλέγουν την Τοπική τους, συχνά χωρίς να χρειάζεται εκλογές, αφού ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι ίσος με τις θέσεις, ο αριθμός τους είναι τέτοιος που χρειάζεται λίγος καιρός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι Τοπικές Επιτροπές διαδραματίζουν, εξάλλου, σημαντικό οργανωτικό ρόλο, άρα σε μία χρονιά που θα διεξαχθούν δύο εκλογικές διαδικασίες, είναι σαφές πως θα δοθεί η απαραίτητη έμφαση.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι κατά την ομιλία του στο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε κάνει ειδική αναφορά στη συνάρτηση των επαρχιακών δομών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απαραίτητη προσαρμογή, λέγοντας ότι «αφομοιώνουμε τα νέα συμπλέγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις οργανωτικές δομές του κόμματος μας, έτσι ώστε τα συμπλέγματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν θεσμική εκπροσώπηση στις Επαρχιακές μας Επιτροπές».
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις σε κεντρικό επίπεδο, γίνεται κάποια βολιδοσκόπηση σε άτομα που ήδη κατέχουν αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον τους να επαναδιεκδικήσουν κάποια θέση σε ένα από τα νέα τοπικά σχήματα που δημιουργούνται. Το ζήτημα είναι για το ΔΗΚΟ, όπως και για όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πιο περίπλοκο μετά τη μεταρρύθμιση, αφού καταργούνται αξιώματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ενώ σε περιοχές που πλέον θα εκλέγουν μόνο ένα ή δύο κοινοτικούς ή δημοτικούς συμβούλους, γίνεται κατανοητό πως το κόμμα εκ των πραγμάτων δεν θα έχει την ίδια ευκολία να εκλέξει δικά του πρόσωπα όπως το παρελθόν, καθώς το προβάδισμα θα έχουν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ που είναι μεγαλύτερα κόμματα. Έτσι θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασιών και σε αυτό το επίπεδο, δεδομένου ότι το μέγεθος του ΔΗΚΟ και η διείσδυσή του σε κάποιες περιοχές, καθιστούν δικά του στελέχη εκλέξιμα σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.
Αναμένεται ότι από τον Σεπτέμβριο αυτή η διαδικασία θα ενταθεί, έτσι ώστε, όταν είναι σε θέση να συνεδριάσουν οι Τοπικές Επιτροπές, να μπορεί να υπάρχει μια αρκετά καλή ιδέα για τα δεδομένα. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς πρέπει να διερευνηθεί και ποια στελέχη ενδιαφέρονται για ανώτερα αξιώματα, όπως είναι αυτά των δημάρχων και των αντιδημάρχων, δεδομένου ότι οι όποιες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι κυρίως σε αυτό το επίπεδο που θα γίνουν.
Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η συζήτηση, δεδομένου του μικρού ψηφοδελτίου και του χρόνου που μεσολαβεί. Είναι καλά γνωστό ότι, με τις δυναμικές που υπάρχουν στο κυπριακό πολιτικό σύστημα, το ΔΗΚΟ εκλέγει ένα ευρωβουλευτή πολύ εύκολα, ενώ η κατάληψη και δεύτερης έδρας είναι εξαιρετικά απομακρυσμένη και οι όποιες αποφάσεις περνούν μέσα από αυτό το δεδομένο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως το ΔΗΚΟ δεν αποδίδει τη δέουσα σοβαρότητα στις Ευρωεκλογές, αλλά αντιλαμβάνεται ότι έχει την ευχέρεια του χρόνου για να κάνει πιο προσεκτικές κινήσεις και τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Πάντως, στην απουσία ανάγκης ενίσχυσης των ποσοστών του για να καταλάβει την έδρα, το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου δεν αναμένεται να επιδιώξει ενεργά συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αν και δεν τις έχει αποκλείσει, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Ο στόχος για συνεργασίες, ωστόσο, επικεντρώνεται στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να προωθηθεί και πιο ενεργά η εφαρμογή των καταστατικών αλλαγών, με τη λειτουργία των Πολιτικών Οργανώσεων, σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και σε πρόσωπα που επιδεικνύουν ενδιαφέρον, λόγω επαγγελματικής ή άλλης ενασχόλησης με τα συγκεκριμένα θεματικά αντικείμενα και δεν είναι μέλη του ΔΗΚΟ ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη τους.
(Πηγή και φώτο: Mikaella loizou/Reporter)