Εδώ και δεκαετίες παρατηρούμε την ύπαιθρο να οδηγείται σε μαρασμό. Κοινότητες της Κύπρου “συρρικνώνονται” πληθυσμιακά. Μοιάζει σύνθημα η καταπολέμηση της αστυφιλίας τονίζει σε ανάρτηση του ο υποψηφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επισημαίνοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που ευνοεί την “αναγέννηση” της υπαίθρου και της ενίσχυσης της ζωής των κοινοτήτων.
Όπως σημειώνει ο κ. Λετυμπιώτης ητεχνολογία, η τηλε-εργασία και το διαδίκτυο αποτελούν σύνεργα, εφόδια για να συμβάλουν στην υλοποίηση σχεδίων στήριξης της υπαίθρου ή/και καταπολέμησης της αστυφιλίας.
Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης των σχεδίων για “Στήριξη των Περιοχών της Υπαίθρου”, όχι μόνο έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή, προσθέτει αλλά αγγίζει ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό και σε συνάρτηση με την ανακοίνωση επιδομάτων για τη “Στήριξη κατοίκων”.
Είναι βέβαια ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο κινείται σίγουρα προς την ορθή κατεύθυνση. Αν επιθυμούμε όμως να πετύχουμε ουσιαστική καταπολέμηση της αστυφιλίας επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης χρειάζεται μια ολιστική προοσέγγιση. Πέραν των όσων -ορθά- εξήγγειλε η Κυβέρνηση, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να καταρτιστεί ένα γενικός σχεδιασμός, μακρόπνοος και ουσιαστικός.
Ένας σχεδιασμός που πέραν των κινήτρων που ανακοινωθήκαν να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Κίνητρα στήριξης δημιουργίας επιχειρήσεων στην ύπαιθρο.
Υλοποίηση έργων υποδομών και αναβάθμιση υφιστάμενων.
Σύγχρονο οδικό δίκτυο και συγκοινωνίες
Εκπαιδευτήρια
Υγειονομική Περίθαλψη
Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του από την «διεύρυνση» του αριθμού των κοινοτήτων που έχουν συμπεριληφθεί στο στεγαστικό σχέδιο( 83 από τις 101) ωστόσο προκύπτουν τονίζει ζητήματα “παραγκώνισης” κοινοτήτων, αφού επιλέξαμε να συγκαταλέξουμε το 80% των κοινοτήτων της Επαρχίας, ενώ θα έπρεπε έστω να ενταχθούν όλες, για αποφυγή δυσμενούς διάκρισης όμορων κοινοτήτων.
Είναι αυτονόητο καταλήγει ο υποψήφιος του ΔΣ Κων. Λετυμπιώτης ότι από μόνο του το σχέδιο δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο αυξανόμενο πρόβλημα. Είναι επιτακτική η ανάγκη κατάρτισης ευρύτερου σχεδιασμού για να καταστούν και οι περιοχές πολύ πιο ελκυστικές για νεαρές οικογένειες. Δεν είναι δηλαδή αρκετό το όποιο κίνητρο εαν μια οικογένεια με παιδιά δεν μπορεί να έχει εύκολα πρόσβαση σε σχολείο, νοσοκομείο, φαρμακείο, περίπτερο, κοκ
Τίποτα δεν με εκπλήσσει πια!!
Τίποτα δεν με εκπλήσσει πια!! Περισσότερο θλίβομαι ακούγοντας την είδηση ότι 8 χρονο παιδί, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά μετά απο καβγά που προέκυψε την ώρα του σχολικού διαλείμματος, τρέχοντας μαζί με άλλα παιδιά να βοηθήσουν φιλο τους κι αφού προηγήθηκε επεισόδιο...