Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας επιχειρεί εδώ κα 2 χρόνια να βάλει τέρμα στα ποντικοφάρμακα για καταπολέμηση των τρωκτικών με την χρησιμοποίηση ανθρωποπουλιών.
Συγκεκριμένα η υπηρεσία σε συνεργασία με τοπικές αρχές κι άλλους φορείς προσπαθεί μέσω της βιολογικής μεθόδου με τα ανθρωποπούλια, να περιορίσει τον πληθυσμό των τρωκτικών στις κατοικημένες περιοχές.
Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών.
Πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών έχουν ήδη γίνει σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες στέφθηκαν με σημαντική επιτυχία.
Σύμφωνα με τον Λειτουργό Θήρας Χάρη Χατζηστυλλή πολλές περιοχές, οι οποίες στο παρελθόν ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά, σήμερα χρησιμοποιούν μόνο την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, μια δράση φιλική προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα οι τεχνητές φωλιές εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Πρώτον βοηθούν τα πουλιά να εξεύρουν ασφαλισμένους χώρους φωλιάσματος που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του πληθυσμού τους και δεύτερον, βοηθούν στην βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι απαλλαγμένη από χημικά δηλητήρια και σκευάσματα.
Έτσι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε συνεργασία με αρκετούς κρατικούς φορείς, τοπικές αρχες και συνδέσμους προχώρησε στην τοποθέτηση μεγάλου αριθμού φωλιών σε περιοχές που είχαν πρόβλημα με τα τρωκτικά με τα αποτελέσματα να είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Από τις παρατηρήσεις μας είπε ο κ. Χατζηστυλλής διαφάνηκε ότι κάθε ζεύγος ανθρωποπουλιού τρέφεται με μεγάλο αριθμό ποντικιών, αριθμό που ξεπερνά τις 3,000-4000 χιλιάδες , οπότε αντιλαμβάνεστε επεσήμανε, πόση σημαντική βοήθεια παρέχουν σε αυτή την προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού των τρωκτικών.
Ο κ. Χατζηστυλλής τόνισε ότι στο μέλλον εκεί και όπου κριθεί αναγκαίο θα αυξηθεί ο αριθμός των φωλιών.
Οι φωλιές αυτές παρακολουθούνται και κυρίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφονται όλα τα στοιχεία της γέννας καθώς επίσης δαχτυλιόνονται τα νεαρά πουλιά που θα δώσουν σχετικές πληροφορίες για την ζωή τους και τις μετακινήσεις τους.
Στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 500 φωλιών ενώ στην Πάφο ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150. Οι περισσότερες βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο εκεί και όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Ωστόσο φωλιές έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με τον κ. Χατζηστυλλή και σε πιο ψηλά υψόμετρα για να διαφανεί πως χρησιμοποιούν τα πουλιά τις φωλιές κι αναλόγως θα γίνουν και οι επεκτάσεις των διχτύων.
Το είδος του ανθρωποπουλιού φωλιάζει κυρίως, όπως είπε, σε κοιλότητες βράχων και σπηλιές καθώς επίσης και σε παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια και καμπαναριά. Βασικά όπου βρει σκοτεινό χώρο θα τον εκμεταλλευτεί. Ιδιαίτερα τα παλιά χρόνια είπε ο κ. Χατζηστυλλής, έτσι όπως ήταν κτισμένα τα σπίτια εντός των κατοικημένων περιοχών έβρισκαν αρκετά καταφύγια. Σήμερα με την βελτίωση των κατασκευών δεν είναι εύκολο για το είδος, οπόταν οι τοποθετήσεις φωλιών τους δίνει εναλλακτικές λύσεις για την δική τους ασφάλεια ζωής και παράλληλα βοηθάνε με την καταπολέμηση των τρωκτικών.
Γι αυτό οι άνθρωποι όταν βρίσκουν αυτές τις φωλιές δεν θα πρέπει να τις ενοχλούν ειδικά την περίοδο της αναπαραγωγής που μέσα έχουν αυγά ή μικρά πουλιά.
Τις τοποθετούμε για συγκεκριμένο σκοπό κι είναι προς όφελος όλων μας , οπότε καλό είναι να ξέρουν όλοι ότι οι φωλιές είναι εκεί για τα ανθρωποπούλια με σκοπό των έλεγχο και την μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών ενώ τόνισε ότι είναι στην διάθεση των σχολείων για ενημέρωση για το πρόγραμμα.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αρκετοί Δήμοι και κοινότητες της Πάφου ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα της υπηρεσίας Θήρας. Στην Επαρχία της Πάφου αρχή έκανε ο Δήμος Πέγειας κι ακολούθησε ο Δήμος Γεροσκήπου.
Σύμφωνα με τον Υγειονομικό Επιθεωρητή του Δήμου Μάριο Νικήτα ο Δήμος Γεροσκήπου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και το Τμήμα Γεωργίας έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση αριθμού φωλιών σε διάφορες περιοχές για την βιολογική καταπολέμηση της ποντίκας συμβάλλοντας στο έργο τους για αντικατάσταση της χημικής αντιμετώπισης που γινόταν εως σήμερα δηλαδή με φυτοφάρμακα- και την αντικατάσταση τους με βιολογικά μέσα όπως είναι η τοποθέτηση φωλιών κι αναπαραγωγή των ανθρωποπουλιών που θα βοηθήσουν στην μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών.
Ευελπιστούμε είπε ο κ. Νικήτα ότι το πρόγραμμα αυτό- με την τοποθέτηση φωλιών και την αναπαραγωγή των ανθρωποπουλιών – θα βοηθήσει τα μέγιστα έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση των φαρμάκων και με βιολογικό τρόπο να μειωθεί ο αριθμός των τρωκτικών από τις κατοικημένες περιοχές .
Σκοπός της προσπάθειας μας είναι η προσέλκυση και αναπαραγωγή των ανθρωποπουλιών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό η βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών τα οποία ως γνωστόν, προκαλούν τεράστιες ζημιές σε δέντρα και καρπούς, αλλά κυρίως αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.
Ρεπορταζ
Άντρη Κωνσταντινίδου
Δημοσιογράφος