Στην Κύπρο έχει γίνει μάστιγα με τραγικά αποτελέσματα το θέμα με τα αδέσποτα σκυλιά.
Απο την μια οι ευθύνες των πολιτών και απο την άλλη οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών.
Και στις δύο περιπτώσεις η αδιαφορία βγάνει νικητής, αφού τα χιλιάδες αδέσποτα κάθε χρόνο μαρτυρούν την πραγματικότητα η οποία είναι σκληρή.
Κάθε χρόνο στην Κύπρο βλέπουν το φως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 25.000 περίπου αδέσποτα σκυλιά.
Από αυτές τις χιλιάδες οι 5.000 ίσως βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους, 3.000 υιοθετούνται στο εξωτερικό, και περίπου 7.000 βρίσκονται μέσα στα καταφύγια και ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας.
Άγνωστο παραμένει τι γίνονται οι υπόλοιπες 10.000 σκύλοι, αφού οι αρμόδιες αρχές ισχυρίζονται πως δεν κάνουν ευθανασίες σκύλων.
Οι αριθμοί δεν βγαίνουν πάρα μόνο πως ΝΑΙ δυστυχώς γίνονται ευθανασίες.
Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι φιλοζωίκες οργανώσεις κάνουν λόγο για 200.000 χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε χρόνο στην Κύπρο.
Με απλά μαθηματικά, με απλή κοινή λογική, 185.000 σκύλοι κάθε χρόνο στη Κύπρο βρίσκουν τραγικό θάνατο είτε από ευθανασία, δηλητήρια, αυτοκίνητα, πείνα, δίψα, κρύο, ζέστη, κ.α.
Και όλα αυτά γιατί οι αρμόδιες αρχές, η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 22 χρόνια δεν φρόντισε να εφαρμόσει το πιο απλό πράγμα από τον περί σκύλων νόμο, την σήμανση.
Μια σήμανση που θα επίλυση πολλά πρόβλημα στο τεράστιου μεγέθους πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο, αλλά κυρίως μια σήμανση η οποία θα έσωζε χιλιάδες ζωές σκύλων.
Και όλα αυτά γιατί οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν όπως λένε με διάφορους ισχυρισμούς – δικαιολογίες να εφαρμόσουν την νομοθεσία εδώ και 22 χρόνια.
Και όλα αυτά γιατί στην βουλή εδω και 22 χρόνια αντί να ψάχνουν λύσεις για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και επίλυσης προβλημάτων, συζητάνε για αύξηση του προστίματος για τα κόπρανα των σκύλων.
Μια νομοθεσία, που ενώπιον της επιτροπής περιβάλλοντος στην βουλή, παραδέχτηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πως δεν εφαρμόζεται ο περί σκύλων νόμος.
Ως ένας ακόμη εθελοντής που ασχολούμαι με τα φιλοζωικά θέματα της Κύπρου τα τελευταία εφτά χρόνια για την ευημερία και τα δικαιώματα των σκύλων μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δυστυχώς από τον περί σκύλων νόμο, το άρθρο 10 παράγραφος (γ), το οποίο δίνει το δικαίωμα στις αρμόδιες αρχές για να κάνουν ευθανασίες σκύλων,
είναι το μόνο που εφαρμόζεται με επιτυχία από τις αρμόδιες αρχές εδώ και 22 χρόνια.
Ναι, δυστυχώς η απάντηση είναι πως γίνονται ευθανασίες και μάλιστα αρκετές, γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν διαφορετικά.
Και αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία και ως άνθρωποι, ας σταματήσετε να κρύβεστε με ψέματα στον ίδιο σας τον εαυτό αρμόδιες υπηρεσίες, και ας καθίσουμε όλοι, εθελοντές, φιλοζωίκες οργανώσεις, βουλευτές, στο ίδιο τραπέζι και να επιλύσουμε προβλήματα.
Αντί να σκοτώνουμε ζωές σκύλων, να σώζουμε….
Γιατί ο πολιτισμός μας ως άνθρωποι και ως χώρα, φαίνεται από την συμπεριφορά μας προς τα ζώ.
Γιατί δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αφαιρείτε ζωές σκύλων εξαιτίας της δική σας ανθρώπινης αδιαφορίας.
Γιατί έχουν και αυτά δικαιώματα και το δικαίωμα να βρίσκονται στον ίδιο πλανήτη με εμάς!
Τελικά, δυστυχώς γίνονται ευθανασίες σκύλων στην Κύπρο………….
Του Νεόφυτου Νεοφύτου
Επιστήμονες εργάζονται σε αποσπώμενη καμπίνα αεροπλάνου για να σώσουν ζωές.
Επιστήμονες εργάζονται σε αποσπώμενη καμπίνα αεροπλάνου για να σώσουν ζωές. 👉 Αποτελείται από μια αποσπώμενη καμπίνα που μπορεί να εκτιναχθεί ανά πάσα στιγμή -κατά τη διάρκεια της απογείωσης, στη μέση της πτήσης ή της προσγείωσης- επιτρέποντας στους επιβάτες να...