Πήρε την πρώτη έγκριση η εφαρμογή, που θα συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων σε διάφορες υπεραγορές και πλέον οδηγείται ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο που τη διέπει, ώστε να τύχει επεξεργασίας και ψήφισης. Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, από δικής της πλευράς, συνεχίσει τις εργασίες για τις τεχνικές πτυχές και σε περίπτωση που πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή, να αρχίσει τις διαδικασίες για υλοποίηση της εφαρμογής.
Η έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η αρχή, για να μπει στα σκαριά το «e-kalathi», μία εφαρμογή που θα αποτελεί ένα εργαλείο για τους καταναλωτές, να γνωρίζουν τις τιμές που θα επικρατούν στην αγορά, σχετικά με τα προϊόντα που χρειάζεται καθημερινά ένα νοικοκυριό. Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί ενώπιον των εδράνων της Βουλής.
«Το επόμενο βήμα είναι να προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει η συζήτηση και η επεξεργασία και μετά να ψηφιστεί. Θεού θέλοντος και αν πάρουμε έγκριση από την Βουλή, τότε θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για να βρούμε ανάδοχο εταιρεία, για να ετοιμάσει την εφαρμογή. Στο μεταξύ, εμείς συνεχίζουμε τις τεχνικές διαδικασίες, για να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί», ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, όταν και αν λάβει το ναι και από την Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να βρει την ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα έχει την ευθύνη για να μετατρέψει τις σκέψεις της Υπηρεσίας σε πράξεις και να πραγματοποιήσει την εφαρμογή. Ουσιαστικά, η ανάδοχος εταιρεία θα είναι αυτή που θα χτίσει το σύστημα για την εφαρμογή, για να είναι προσβάσιμη στο κοινό και θα συνεργάζεται με τις υπεραγορές.
«Αυτή τη στιγμή, είναι ενήμερες όλες οι υπεραγορές για το συγκεκριμένο έργο. Ο υπουργός ο ίδιος είχε καλέσει τους αρμόδιους των υπεραγορών σε συνάντηση, για να ανταλλάξουν απόψεις και είχαμε και εμείς μαζί τους συνάντηση. Όλοι μαζί, θέλουμε να χτίσουμε μία εφαρμογή για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».
Το προϊόντα που θα βρίσκονται στην εφαρμογή
Βάσει των σχεδίων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, στην εφαρμογή αναμένεται να είναι διαθέσιμα εκείνα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα σε ένα νοικοκυριό. Θα καταγράφονται τα ίδια προϊόντα, από διαφορετικές υπεραγορές και θα υπάρχει μία σύγκριση στις τιμές, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει σε ποια είναι πιο φτηνά.
«Ο αριθμός και το είδος των προϊόντων θα επιλέγονται, στη βάση ενός διατάγματος του υπουργού Εμπορίου. Ουσιαστικά, θα είναι όλα τα προϊόντα που θεωρούνται απαραίτητα για την καθημερινότητα των καταναλωτών και των νοικοκυριών τους».
Εκτός από σύγκριση των τιμών των προϊόντων, ο καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να ετοιμάζει μία λίστα των αγορών που θέλει να κάνει και η εφαρμογή θα ετοιμάζει ένα συνολικό ποσό από την κάθε υπεραγορά, ώστε να γνωρίζει ο χρήστης, που μπορεί να πραγματοποιήσει τις αγορές του, προς το συμφέρον του.
Πάντως, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ετοιμαστεί και θα τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή, δεδομένου και της αναγκαίας διαδικασίας και έγκρισης από τη Βουλή, ωστόσο, στόχος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να είναι όλα έτοιμα, πριν το τέλος του χρόνου.
(Reporter)