Το Παλιό Μέλλον έχει Παρέλθει από την καλλιτεχνική ομάδα In Sutu
Άρχισαν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της εικαστικής έκθεσης « Το Παλιό Μέλλον Έχει Παρέλθει» στην Πάφο. Το θέμα της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές που θα έρθουν στον τρόπο που ζούμε σαν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και την αλληλεπίδραση που αυτό θα έχει με την τέχνη.
Σύμφωνα με τον Γιάννο Οικονόμου εκ μέρους της καλλιτεχνικής ομάδας In Sutu ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο ότι εκ των πραγμάτων οποιεσδήποτε προβολές είχαμε στον αυριανό κόσμο θα πρέπει να προσαρμοστούν, ή ακόμα και να αλλάξουν ριζικά . Η λειτουργία της Τέχνης πρόσθεσε δεν είναι βέβαιο να καθορίσει το τι θα γίνει, αλλά να συζητήσει, να προβληματίσει και να κάνει αντιληπτή με ένα απτό, υλικό τρόπο την κατάσταση που βρισκόμαστε πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα ή την αφηρημένη θεωρητική περιγραφή.
Ερωτηθείς για την ομάδα In Sutu ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως πρόκειται για μια νέα ομάδα απαρτιζόμενη από καλλιτέχνες και θεωρητικούς με σκοπό την αναζήτηση νέων πρακτικών στην τέχνη, σ΄ένα κόσμο που εξ ανάγκης θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ ριζικά. Το όνομα είπε, δανεισμένο από το βιβλίο της Ελίζαβεθ Ποβινέλι « Γεοντολογίες» είναι η αντίληψη ενός πράγματος σαν μια σύμπλεξη ή συρραφή (suture) με όλες τις υπόλοιπες ατομικές οντότητες του κόσμου, σε αντίθεση με την σταθερή θέση ενός αντικειμένου σε μια κατάσταση ( situation – in situ).
Ερωτηθείς για το ποιοί καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν ο κ. Οικονόμου είπε πως θα συμμετάσχουν ο Ανδρέας Σάββα που θα δημιουργήσει μια τρισδιάστατη εγκατάσταση στο χώρο με κορδέλες ασφαλείας που ο θεατής θα μπορεί να εισέρχεται, όπως τις άπειρες διασυνδέσεις του ανθρώπινου είδους με το περιβάλλον, και εφαρμόζοντας σε μεγάλη κλίμακα αυτό που πολλοί άλλοι ζωντανοί οργανισμοί δημιουργούν από την φύση τους, όπως οι αράχνες και οι μεταξοσκώληκες. Στο ίδιο πεδίο διασυνδέσεων, η νεαρή καλλιτέχνης Έλλη Κοντού θα παρουσιάσει γραμμικά και εξίσου περίπλοκα και μεγάλης κλίμακας σχέδια σε δισδιάστατη μορφή.
Επίσης είπε ο κ. Οικονόμου ο Christoph Brünggel από την Ελβετία που εξειδικεύεται στην τέχνη του ήχου , και θα δημιουργήσει μια ηχητική εγκατάσταση με τους ήχους που ηχογραφήθηκαν σε διάφορους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην Ευρώπη όπως οι γεωθερμικοί σταθμοί της Ισλανδίας, οι υδροηλεκτρικές γεννήτριες στην Ελβετία, και οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της Κύπρου , συμπεριλαμβανομένων και των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ η Patricia Jäggi, επίσης από την Ελβετία θα παρουσιάσει μια διαδραστική με το κοινό ηχητική περφόρμανς με ζωντανούς ήχους από το τοπικό περιβάλλον μιξαρισμένα επί τόπου με τις δικές της ηχογραφήσεις της χλωρίδας διαφόρων περιοχών της Ευρώπης.
Επίσης η ομάδα Elektromoon, η ομάδα που είναι γνωστή στην Ευρώπη για τις ψηφιακές της δημιουργίες, θα πάρει μέρος σε μια διαδραστική απεικόνιση των σκουπιδιών και χαλασμένων δορυφόρων που βρίσκονται ακόμα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Η εφαρμογή σημείωσε ο κ. Οικονόμου δημιουργήθηκε για τις ανάγκες αυτής της έκθεσης, και θα δείχνει τη πραγματική θέση του πλανήτη σε σχέση με τον ήλιο όπως και τις χιλιάδες αντικείμενα που περιστρέφονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω του διαδικτύου. Η υδρόγειος εμφανίζεται στην οθόνη μέσα στο χώρο του θεατή.
Ακόμη η Ευγενία Βασιλούδη . Η δουλειά συνέχισε της γνωστής χαράκτριας περιστρέφεται τα τελευταία χρόνια γύρω από τη θάλασσα και τα κύματα, με όλες τις πολιτισμικές και σημειολογικές διαστάσεις – οικολογικές- κοινωνικές , συναισθηματικές και πολιτικές. Για αυτή την έκθεση σημείωσε ο κ. Οικονόμου θα συρράψει μια σειρά από χαρακτικά έργα, που το κάθε ένα από μόνο του είναι μια συνένωση, από διαφορετικά υλικά και διαδικασίες.
Ο Κυριάκος Καλλής που το κύριο έργο του γλύπτη θα είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο κάρβουνο και την παρουσία/ απουσία του ανθρώπινου σώματος παραπέμποντας μας στο ρόλο που έπαιξε η φωτιά στην ανέλιξη του ανθρώπινου είδους, και ταυτόχρονα στην εν δυνάμει αυτο- καταστροφή του, λόγω της υπερβολής μας στη χρήση ενέργειας και τελική απόθεση του κύριου παραγωγού – του άνθρακα- στην ατμόσφαιρα. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο είναι και το έργο της Γιούλας Χατζηγεωργίου, που χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια τη στάχτη, και τους πολλαπλούς συμβολισμούς της σαν υλικό έκφρασης.
Τέλος ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην Rahme Vesiroglu την Τουρκοκύπρια καλλιτέχνη που θα παρουσιάσει ένα βίντεο με αναφορές στη σημασία της βιόσφαιρας , της σχέσης των ανθρώπων με την υπόλοιπη φύση, και την αντίσταση που πρέπει να επιδειχτεί, για να αποφευχθεί η ολέθρια μας πορεία.
Τέλος ο Γιάννος Οικονόμου σημείωσε πως θα συμμετάσχει και ο ίδιος με τέσσερις συγχρονισμένες οθόνες με πλάνα που γυρίστηκαν στην Ισλανδία, Κύπρο και
Βουλγαρία. Βασισμένο σε πέντε ενότητες διερευνά διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης σε όσον αφορά την σχέση του ανθρώπου με την υπόλοιπη φύση.
Την έκθεση στηρίζει οικονομικά το Υφυπουργείο Πολιτισμού, κάτω από το Σχέδιο Πολιτισμός ΙΙ ( 2021 – 2025) για Άτυπες Ομάδες και θα συνεργαστεί με το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ , το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος , το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ τον Δήμο Πάφου, και το Πετρίδειο Ίδρυμα μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων των 30χρόνων του ιδρύματος .