Έχουμε ευθύνη ως γονείς, να διδάξουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό ως αρχή, να διακρίνουν τα όρια του πειράγματος και του εκφοβισμού. Η πρώτη ευθύνη να μην εκφοβίζουν και η δεύτερη να μην εκφοβίζονται, να μιλήσουν.
15% περίπου των παιδιών πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού.
Τόσο οι δράστες, όσο και τα θύματα είναι συχνότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) αγόρια.
Αυτό το κουδούνι κτυπάει για όλους μας και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα επειγόντως.
Ο Σχολικός Εκφοβισμός, το “bullying”, αφορά όχι μόνο εκφοβιστικές και απειλητικές συμπεριφορές, αλλά και πράξεις σωματικής και ψυχολογικής βίας, όπως σπρωξίματα, καταστροφή αντικειμένων του άλλου, κοροϊδία, εξευτελισμός, εκμετάλλευση, κοινωνικός αποκλεισμός, διασυρμός στο σχολείο ή εκτός μέσω μηνυμάτων ή και στο διαδίκτυο.
Οι συνέπειες για το θύμα μπορούν να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες. Τα θύματα σχολικού εκφοβισμού βιώνουν συνέπειες όμοιες με εκείνες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Οι επιδράσεις στο θύμα είναι εμφανείς και στην απόδοση τους στο σχολείο, στη συμπεριφορά, στην εξέλιξη αλλά και στον χαρακτήρα που διαμορφώνουν.
Έχουμε ένα μήνυμα να δώσουμε στα παιδιά που ίσως να είναι θύματα εκφοβισμού: Μιλήστε. Και Μιλήστε Τώρα. Το ίδιο μήνυμα όμως πρέπει να δώσουμε και σε όσα παιδιά είναι δράστες. Άλλωστε πολλά θύματα εκφοβισμού, ως μέσο εκτόνωσης μπορεί να ασκούν και τα ίδια εκφοβισμό προς άλλα παιδιά.
Ως κοινωνία, ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού. Είτε ως παρατηρητές, ως γονιοί, ως εκπαιδευτικοί, ακόμα όμως και ως δράστες -εν αγνοία μας-, πρέπει να συμβάλουμε στην αλλαγή κουλτούρας αλλά και στην πρόληψη τέτοιων μορφών βίας.
Η πολιτεία να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις αλλά και τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στα θύματα να μιλήσουν και να μιλήσουν νωρίς αλλά και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία ότι καμία μορφή βίας δεν χωρεί στην εποχή μας. Δεν είναι «μαγκιά» να κοροϊδεύουμε τους συμμαθητές μας με κινητικά προβλήματα ή όσους είναι άριστοι.
Kωνσταντίνος Λετυμπιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου